Antena 3 CNN Actualitate Viktor Orban și-a dat masca jos: Ungaria va bloca Bulgaria și România în afara Schengen, dacă Guvernul de la Sofia nu renunță la taxa pe gazele din Rusia

Viktor Orban și-a dat masca jos: Ungaria va bloca Bulgaria și România în afara Schengen, dacă Guvernul de la Sofia nu renunță la taxa pe gazele din Rusia

Aderarea la Spațiul Schengen se complică pentru țara noastră: Budapesta a trimis un mesaj care spune că, dacă guvernul de la Sofia nu renunță la taxa pe gazele rusești, Ungaria se va opune aderării Bulgariei la Schengen.

de Vasile Marcu    |    15 Dec 2023   •   12:41

Însă aderarea Bulgariei a fost discutată "la pachet" cu aderarea României la nivel european.

Reamintim, în acest sens, că anul trecut, în decembrie, la Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne), două țări s-au opus, prin veto, lărgirii spațiului de liberă circulație cu România și Bulgaria.

Cele două state au fost Austria și Olanda. Chiar dacă reprezentantul Olandei a cerut să se ia act de faptul că țara sa nu se opune admiterii României, veto-ul olandez a vizat ambele țări.

Ieri, premierul bulgar Nikolai Denkov a recunoscut că Budapesta a amenințat că se va opune prin veto aderării Sofiei la Schengen dacă autoritățile bulgare nu renunță la o taxă ce face mai scump pentru Ungaria importul de gaz rusesc.

În octombrie, Bulgaria a anunțat introducerea unei taxe de tranzit mai mari pentru gazul rusesc, măsură denunțată de Serbia și Ungaria.

Budapesta și Belgradul au declarat că taxa bulgară crește prețul gazului cu 20%. Sofia a replicat că majorarea ar trebui suportată de furnizorul rus, Gazprom.

Premier bulgar: "Ungaria ne-a transmis oficial că se va opune prin veto aderării, dacă nu anulăm taxa pe gaz"

La începutul săptămânii, Bulgaria a anunțat că va anula taxa respectivă.

Anunțul semnalează că țara vecină de la sud se teme de un nou veto asupra candidaturii sale la Schengen, după cel austriac și olandez.

"Vă spun oficial: Ungaria a trimis că, dacă nu eliminăm taxa pe gaz, se va opune prin veto la (aderarea Bulgariei la) Schengen. Așa că am decis că nu este nevoie în acest moment să creăm obstacole", a spus premierul bulgar.

Surse diplomatice au precizat că mesajul Budapestei a fost transmis la Sofia în timpul unei reuniuni a ambasadorilor UE, desfășurată săptămâna trecută.

Un diplomat UE a declarat pentru site-ul Euractiv că Budapesta folosește șantajul "în stil iranian", atât în cazul Ucrainei, care va începe negocierile de aderare la UE, cât și față de candidatura Bulgariei la Schengen.

Premier bulgar: "Nu se discută de separarea aderării la Schengen a Bulgariei și României"

Întrebat dacă Bulgaria și România s-ar putea "decupla", pentru a încerca să adere separat la Schengen, Nikolai Denkov a spus:

"Nu se discută despre separarea Bulgariei de România. Aud din când în când că autoritățile române menționează această opțiune, dar nu a fost niciodată discutată, nici la nivel bilateral, nici la nivelul Comisiei Europene".

În condițiile în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat posibilitatea ca România să intre, mai întâi, în Schengen cu aeroporturile și apoi, cu frontierele terestre și fluviale, președintele Klaus Iohannis a preferat să adopte un ton rezervat.

"Negocierea pe Schengen rămâne complicată. A fost o discuție bună, într-o atmosferă pozitivă, dar am putut cu toții să ne dăm seama că mai este mult de negociat până când ajungem la o concluzie, care să fie, evident, satisfăcătoare pentru toate părțile. Nu pot să-mi imaginez o decizie care este satisfăcătoare pentru o parte şi complet nesatisfăcătoare pentru altă parte", a afirmat președintele.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close