Antena 3 CNN Actualitate Vulpescu: Nici până acum nu ştim cine a negociat 11 milioane de euro pentru ''Cumințenia Pământului''

Vulpescu: Nici până acum nu ştim cine a negociat 11 milioane de euro pentru ''Cumințenia Pământului''

Vulpescu: Nici până acum nu ştim cine a negociat 11 milioane de euro pentru ''Cumințenia Pământului''
04 Ian 2017   •   15:26

Ionuţ Vulpescu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, consideră că trebuie făcută o analiză a modului în care s-au derulat procedurile în cazul achiziţionării sculpturii ''Cuminţenia Pământului'', potrivit Agerpres.

"O să vedem. Important este ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple", a declarat Vulpescu, după audierea din Comisiile de cultură ale Parlamentului.

El a precizat că Guvernul din care a făcut parte a fixat un plafon maxim de 5 milioane de euro pentru achiziţionarea sculpturii lui Brâncuşi.

"Guvernul din care am făcut parte a avut un mandat foarte clar. Şi au fost în Guvern două memorandumuri legate de 'Cuminţenia Pământului'; un memorandum prin care s-a constituit o comisie care a negociat cu proprietarii sculpturii şi încă un memorandum care a fixat acest plafon maxim de 5 milioane de euro", a arătat Vulpescu.

Acesta a amintit că a adresat, recent, premierului Dacian Cioloş 10 întrebări legate de istoricul achiziţiei ''Cuminţeniei Pământului''.

"N-am primit niciun răspuns şi problema nu e că n-am primit eu. N-a primit opinia publică niciun răspuns. În momentul în care deschizi o campanie de subscripţie publică şi nu oferi răspunsuri la nişte întrebări esenţiale nu mai putem vorbi de transparenţă, ci de opacitate. Şi sunt câteva întrebări foarte simple: Cum s-a ajuns de la 5 la 11 milioane", a spus Vulpescu.

Potrivit acestuia, suma de 5 milioane de euro a fost stabilită în urma a două expertize.

"Au fost două expertize care au fixat, oameni care sunt specializaţi în opera lui Brâncuşi. Şi s-a făcut o conciliere a celor două expertize şi s-a stabilit un plafon maxim de 5 milioane de euro. (...) Vedeţi nu e memoria cel mai bun argument şi cel mai bun atribut, dar aici, totuşi, nu trebuie să uităm cine a deschis calea unei asemenea discuţii. Guvernarea din care fac parte, Ministerul Culturii a fost notificat şi şi-a exercitat dreptul de preempţiune şi a început negocierile. Acestea au început chiar în timpul ministeriatului domnului Kelemen Hunor. Şi eu le-am continuat. S-a constituit o comisie. Eu pot să vă spun componenţa comisiei care a fost în timpul ministerului meu. Nu văd de ce negocierile s-au încheiat. Nici până la această oră nu ştim cine sunt cei care au negociat 11 milioane", a spus Ionuţ Vulpescu.

El a menţionat că încă aşteaptă "răspunsuri din partea celor care trebuie să le ofere". "În momentul în care faci doar de dragul imaginii şi doar campanii de imagine şi nu gândeşti paşii următori, aici e o problemă care, cumva, trebuie decontată", a adăugat acesta.

Totodată, Vulpescu susţine că statul român îşi poate exercita oricând dreptul de preempţiune.

"În timpul campaniei publice (n.r. - pentru achiziţia 'Cuminţeniei Pământului') s-a vorbit foarte mult despre 'acum ori niciodată' , 'doar cum putem cumpăra'. Nu este adevărat. Statul român, prin intermediul Ministerului Culturii, pentru că această operă care a aparţinut lui Constantin Brâncuşi este în categoria Tezaur, îşi poate exercita oricând dreptul de preempţiune", a mai spus Ionuţ Vulpescu.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close