Antena 3 CNN Externe Fostul președinte al Ucrainei, acuzat de trădare | Instanța a dispus arestarea în contumacie a acestuia

Fostul președinte al Ucrainei, acuzat de trădare | Instanța a dispus arestarea în contumacie a acestuia

Un tribunal ucrainean a ordonat luni arestarea în contumacie a fostului președinte, Viktor Ianukovici, acuzându-l de trădare în legătură cu un acord pe care l-a semnat în 2010 de prelungire a contractului de închiriere al Rusiei asupra instalațiilor navale din Crimeea.

de Alexandra Ionescu    |   

Acordul, cunoscut pe scară largă în Ucraina ca Pactul de la Harkov, a permis Rusiei să-și păstreze flota de la Marea Neagră în portul din Crimeea, Sevastopol.

Ianukovici, care a fugit în Rusia în 2014 după proteste în masă, a primit deja o pedeapsă de 13 ani de închisoare în contumacie pentru trădare. Acest caz a fost legat de o scrisoare pe care a trimis-o președintelui rus, Vladimir Putin, la 1 martie 2014, prin care i-a cerut să folosească armata și forțele de poliție ruse pentru a restabili ordinea în Ucraina.

Ianukovici nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii. El a negat anterior toate acuzațiile împotriva lui, potrivit Reuters.

Procuratura generală ucraineană a declarat că un tribunal de la Kiev a ordonat luni arestarea lui Ianukovici, deoarece Pactul de la Harkov a permis Rusiei să mărească numărul de trupe pe care le avea în Ucraina și să anexeze Crimeea în 2014.

Acțiunile lui Ianukovici au încălcat constituția și „în detrimentul suveranității, integrității teritoriale și inviolabilității apărării, securității de stat și economice a Ucrainei, au oferit asistență unui stat străin”.

Anchetatorii ucraineni i-au spus lui Ianukovici în ianuarie anul trecut că este suspectat de trădare asupra Pactului de la Harkov.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie și a folosit flota Mării Negre pentru a trage în ținte ucrainene, în ceea ce Putin numește o „operație militară specială”.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!