Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Îndulcitorul fără calorii care îngrașă. Crește senzația de foame

Îndulcitorul fără calorii care îngrașă. Crește senzația de foame

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 07:00 10 Mai 2025 Modificat la 07:00 10 Mai 2025
Sucraloza, un îndulcitor artificial fără calorii, poate crește senzația de foame prin stimularea anumitor regiuni cerebrale. Foto: Getty Images

Aproximativ unul din cinci adulți din Statele Unite suferă de obezitate. În contextul în care numeroase produse alimentare sunt promovate pentru pierderea în greutate, oamenii de știință au început să se întrebe cât de eficiente sunt ele în reducerea apetitului, scrie medicalnewstoday.com.

Un nou studiu realizat de cercetători de la Diabetes and Obesity Research Institute din cadrul Universității Southern California a arătat că sucraloza — un îndulcitor artificial fără calorii — poate crește senzația de foame prin stimularea anumitor regiuni cerebrale. Rezultatele au fost publicate în revista Nature Metabolism.

Cum afectează sucraloza creierul?

Sucraloza, de 385–650 de ori mai dulce decât zahărul, a fost testată pe 75 de adulți cu greutate normală, supraponderali sau obezi. Participanții au fost supuși la trei sesiuni în care au consumat o băutură cu sucraloză, una cu zahăr (sucroză) sau apă. Cu ajutorul RMN-ului, cercetătorii au măsurat fluxul sanguin din hipotalamus — o zonă a creierului implicată în reglarea foamei.

Rezultatele au arătat că sucraloza a crescut fluxul sanguin în hipotalamus mai mult decât zahărul sau apa, ceea ce sugerează o stimulare mai puternică a semnalelor de foame.

Ce diferențe s-au observat între participanți

  • Persoanele cu greutate normală au avut o creștere semnificativă a activității hipotalamusului după consumul de sucraloză comparativ cu zahărul.

  • La persoanele supraponderale, nu s-au observat diferențe semnificative între băuturi.

  • La persoanele obeze, sucraloza a crescut activitatea legată de foame comparativ cu apa, dar nu și cu zahărul.

De asemenea, femeile au avut o reacție cerebrală mai intensă la sucraloză față de bărbați, susținând ipoteza că femeile pot avea o sensibilitate mai mare la stimuli alimentari.

Mai mult, sucraloza a întărit conexiunile dintre hipotalamus și cortexul cingular anterior — o regiune asociată cu procesarea recompensei și a poftelor alimentare.

Cum a influențat sucraloza senzația de foame?

La începutul experimentului, participanții aveau niveluri similare de foame. Însă după consum, cei care au băut sucraloză au raportat senzații mai intense de foame comparativ cu cei care au consumat zahăr.

Cercetătorii cred că sucraloza nu activează hormonii care semnalează sațietatea, ceea ce poate duce la o creștere a apetitului și, implicit, a riscului de supraalimentare.

Ar putea schimba aceste rezultate recomandările medicale?

Dr. Mir Ali, chirurg bariatric, a comentat pentru Medical News Today că „studiul sugerează că îndulcitorii non-calorici pot stimula creierul la fel sau chiar mai mult decât zahărul real” și că este înclinat să le recomande pacienților săi să limiteze consumul acestor îndulcitori.

Eliza Whitaker, nutriționistă dieteticiană, a adăugat că, deși este nevoie de cercetări suplimentare, ar putea fi utilă evaluarea consumului de sucraloză la pacienții care nu reușesc să își atingă obiectivele de sănătate, în ciuda altor schimbări alimentare.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole