Mii de pelerini s-au alăturat procesiunii anuale a Drumului Crucii în oraşul vechi din Ierusalim, în timp ce creştinii din întreaga lume celebrează Vinerea Mare. Înaintea războiului din Gaza, zeci de mii de persoane obişnuiau să participe la pelerinajul care marchează momente semnificative din ultima zi a lui Iisus Hristos până la înmormântarea sa, scrie dpa, potrivit Agerpres.
După atacul condus de Hamas asupra sudului Israelului pe 7 octombrie 2023, numărul pelerinilor din străinătate a scăzut semnificativ. Între timp, Israelul a restricţionat substanţial trecerile din Cisiordania ocupată.
Prezenţa la procesiunea din acest an a fost mai mare decât în 2024, incluzând mai multe persoane din străinătate, precum şi mulţi creştini arabi din Ierusalim. Cântând şi rugându-se, pelerinii au parcurs "Drumul Crucii"., purtând cruci de lemn pentru a aminti că, de-a lungul acestui traseu, Hristos a fost forţat să poarte crucea pe care a fost mai târziu bătut în cuie, aminteşte Agerpres.
Traseul, care include un total de 14 opriri, duce de la Capela Flagelării la Biserica Sfântului Mormânt, unde a fost îngropat Hristos, conform credinţei creştine. Potrivit lui Ibrahim Faltas, preot catolic din Ordinul Franciscan şi custode al Ţării Sfinte, Israelul a permis anul acesta intrarea în ţară doar a 6.000 de creştini din Cisiordania ocupată pentru a participa la sărbătorile pascale.
Doar aproximativ 180.000 de persoane din populaţia de 10 milioane a statului evreu sunt creştini. Se estimează că în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania trăiesc aproximativ 50.000 de creştini, în timp ce aproximativ 1.000 ar locui în Gaza. Paştele este cea mai sfântă sărbătoare pentru creştinii din întreaga lume. În Vinerea Mare, ei marchează crucificarea lui Hristos, în timp ce Duminica Paştelui comemorează învierea sa din morţi.