Antena 3 CNN Be EU Ziua Internațională a Femeii în Parlamentul European. "Trebuie să rezistăm naționalismului și protecționismului!"

Ziua Internațională a Femeii în Parlamentul European. "Trebuie să rezistăm naționalismului și protecționismului!"

Parlamentul European a marcat, luni, Ziua Internațională a Femeii 2021, subliniind importanța emancipării femeilor și rolul asumat de către acestea în timpul pandemiei de COVID-19.

Ziua Internațională a Femeii în Parlamentul European. "Trebuie să rezistăm naționalismului și protecționismului!"
de Georgiana Adam    |    08 Mar 2021   •   21:14

Președintele Parlamentului European: Pandemia amenință drepturile câștigate de femei în decursul deceniilor de emancipare

"Pandemia riscă să șteargă decenii de realizări obținute de femeile europene în lupta lor pentru dreptul la muncă, la partajarea activităților de îngrijire, la autonomie, la respect și la dreptul de a face propriile alegeri.

Femeile din Europa câștigă în medie cu 14,1% mai puțin decât bărbații. Această situație nu este acceptabilă.

Propunerea Comisiei privind măsuri obligatorii de asigurare a transparenței salariale va fi esențială pentru activitatea noastră", a avertizat, în discursul de deschidere, președintele Parlamentului European, David Sassoli.

Sassoli a cerut tuturor statelor membre să ratifice Convenția de la Istanbul și Uniunii Europene să transforme violența împotriva femeilor în infracțiune la nivel european.

În cadrul ceremoniei, au fost difuzate mesajele pre-înregistrate de către premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern și vicepreședintele american, Kamala Harris

Premierul Noii Zeelande: Trebuie să rezistăm protecționismului și naționalismului

"Numai prin includerea deplină și semnificativă a femeilor în funcții de conducere la toate nivelurile putem garanta că soluțiile propuse răspund nevoilor tuturor. În perspectiva anului ce urmează, știm cu toții că va fi greu.

Noi, în calitate de lideri, vom fi testați, dar trebuie să rezistăm promisiunilor false în fața acestor teste generate de protecționism și naționalism, în redresarea noastră după pandemia de COVID-19", a transmis premierul Noii Zeelande.

În mesajul său video preînregistrat, prima vicepreședintă a Statelor Unite, Kamala Harris, a insistat asupra numeroaselor provocări cu care se confruntă femeile în timpul crizei.

Vicepreședintele SUA: Femeile trebuie să aibă o voce egală în procesul decizional

"Trebuie să garantăm siguranța femeilor acasă și în fiecare comunitate.

Trebuie să le tratăm cu demnitate la locul de muncă și să creăm structurile necesare pentru ca acestea să poată în același timp să își îngrijească familiile și să exceleze în carieră.

În cele din urmă, trebuie să le oferim femeilor o voce egală în procesul decizional, deoarece acest lucru este esențial pentru democrațiile libere și echitabile.

Acest lucru nu este doar un act de bunăvoință, ci și o dovadă de forță. Construind o lume în beneficiul femeilor, națiunile noastre vor fi cu toate mai sigure, mai puternice și mai prospere", a spus Harris.

Vicepreședintele SUA: Este esențial ca SUA și UE să lucreze împreună 

Kamala Harris a subliniat, de asemenea, așteptările importante cu privire la viitorul relațiilor UE-SUA:

"Președintele Biden și cu mine așteptăm cu interes colaborarea cu membrii acestui parlament pentru a consolida alianța transatlantică (...)

Este esențial să lucrăm împreună pentru a promova acele principii care consolidează democrațiile: responsabilitate și transparență, statul de drept și drepturile omului. Să nu pierdem oportunitățile aflate în fața noastră pentru a realiza acest lucru", a concluzionat ea.

Marcarea Zilei Internaționale a Femeii în Parlamentul European  s-a încheiat cu discursul președintei Comisiei, Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei Europene: Am decis să reducem la jumătate disparitatea de gen în ocuparea locurilor de muncă

"Prea multe femei din Europa nu au posibilitatea fundamentală de a munci și de a-și câștiga un trai. În prezent, rata de ocupare a femeilor este de 67%, în timp ce rata de ocupare a bărbaților este de 78%.

Acest lucru pur și simplu nu este acceptabil.

Săptămâna trecută, am stabilit un nou obiectiv pentru Europa: trebuie să reducem la jumătate disparitatea de gen în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și, până la sfârșitul acestui deceniu, 78% dintre toți europenii trebuie să aibă un loc de muncă.

Nu va fi ușor, dar vom face tot ce ne stă în putință pentru a atinge acest obiectiv.

Comisia a solicitat ca toate statele membre să plaseze femeile în centrul planurilor lor de redresare post-COVID-19. Vom avea redresare reală numai dacă aceste planuri se adresează tuturor”, a conchis von der Leyen.

×
Subiecte în articol: be EU Ziua Internationala a Femeii
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close