Antena 3 CNN Economic Alimentele se ieftinesc în toată lumea, dar producătorii români vor să ridice prețurile. Motivul invocat de micii comercianți

Alimentele se ieftinesc în toată lumea, dar producătorii români vor să ridice prețurile. Motivul invocat de micii comercianți

Chiar dacă indicele global a atins cel mai redus nivel din septembrie 2021, privind prețurile alimentelor, producătorii români sunt tot mai hotărâți să scumpească cerealele, fructele și legumele din piețe.

Alimentele se ieftinesc în toată lumea, dar producătorii români vor să ridice prețurile. Motivul invocat de micii comercianți
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Feb 2023   •   12:55

Prețurile alimentelor au scăzut, în ianuarie, pentru a zecea lună consecutiv, anunţă agenţia Reuters.

De exemplu, pe plan internațional, cotaţiile grâului au scăzut cu 2,5%, după ce producţiile din Australia şi Rusia au depăşit estimările.

De asemenea, preţul uleiurilor vegetale a înregistrat, în ianuarie, un declin de 2,9%, în timp ce preţul cărnii a scăzut cu până la 1,4%, iar cel al zahărului cu 1,1%.

Cu toate acestea, producătorii din România spun că nu au de gând să ieftinească produsele pe care le vând în piețe, ba chiar se gândeasc să aplice niște scumpiri.

Citește și: Motorina s-a ieftinit a treia zi consecutiv. Prețul carburanţilor în România, astăzi, 8 februarie 2023

Producătorii români spun că semințele sunt tot mai scumpe, la fel și apa sau mâna de lucru.

"Investiția este foarte mare, s-au scumpit semințele, investim foarte mult și trebuie să ne recuperăm banii", a spus un producător.

Cu toate acestea, unii producători sunt dispuși să mai scadă prețul, fiindu-le teamă că vor rămâne cu produsele pe tarabă.

Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, față de anul trecut, zahărul s-a scumpit cu 63%, untul cu 45%, uleiul cu 37%, margarina cu 36% şi ouăle cu 35%.

×
Subiecte în articol: producători romani preturi alimente
Parteneri
Copil de 9 ani, atacat de un câine ciobănesc pe stradă, în Bucureşti
x close