Antena 3 CNN Economic Auto Prețurile pentru RCA ar putea crește în 2024. Cât va plăti un şofer care face accident | Sistemul bonus-malus se modifică

Prețurile pentru RCA ar putea crește în 2024. Cât va plăti un şofer care face accident | Sistemul bonus-malus se modifică

Anumiți șoferi ar putea plăti polițe RCA mai mari, după ce s-a modificat sistemul bonus-malus. Măsura ar putea fi impusă pentru că România este pe primul loc în UE, la capitolul accidente rutiere.

Prețurile pentru RCA ar putea crește în 2024. Cât va plăti un şofer care face accident | Sistemul bonus-malus se modifică
Sursa foto: asigurare-rca.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Noi 2023   •   11:30

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră că sancțiunile aplicate șoferilor responsabili de accidente grave prin intermediul sistemului bonus-malus nu sunt suficient de severe și intenționează să efectueze ajustări.

În cadrul modificărilor propuse de ASF pentru anul 2024, se prevede că șoferii implicați în accidente grave ar urma să suporte o majorare de 80% a tarifelor pentru polițele de asigurare obligatorii.

În același timp, conducătorii auto disciplinați vor beneficia de reduceri semnificative.

Conform legislației actuale, există opt categorii de bonus și opt categorii de malus. Un șofer începe de la clasa B0 și, în cazul în care nu este implicat în niciun accident rutier timp de un an, avansează la clasa B1.

Citește și: Veste proastă pentru șoferii români! Punctul de amendă s-ar putea dubla în 2024

Cu toate acestea, în situația în care se produce un accident auto în același interval de timp, șoferului îi vor fi retrase două clase, trecând de la B0 la M2.

ASF argumentează că este necesară o revizuire a acestui sistem, deoarece două clase sunt retrase indiferent de gravitatea accidentului, fie că este vorba de o tamponare ușoară sau de un accident cu victime.

Exemplu de calcul pentru o poliţă RCA

Şoferul vinovat va avea o penalizare de 80% la poliţa RCA. Spre exemplu, un conducător auto din Bucureşti care are acum clasa B1 şi care plăteşte pe RCA 1750 de lei, ar urma să achite, în urma unui accident grav, 3.150 de lei. Şi să treacă de la B1 la M7. 

În schimb, cei care sunt disciplinaţi, vor fi recompensaţi, potrivit observatornews.ro.

Modificările s-ar putea aplica de anul viitor

Modificările s-ar putea aplica de anul viitor. Însă tot de atunci ar urma să plătim cu toţii mai mult pentru asigurările obligatorii. Motivul? Dispare plafonarea tarifelor RCA. 

Şi legea RCA se modifică. Astfel că şoferii vor fi monitorizaţi în trafic pentru a fi depistaţi cei fără poliţă valabilă.

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close