Antena 3 CNN Economic Banca Centrala Europeană a prezentat noua bancnotă de 20 de EURO

Banca Centrala Europeană a prezentat noua bancnotă de 20 de EURO

Banca Centrala Europeană a prezentat noua bancnotă de 20 de EURO
de S.T.    |    24 Feb 2015   •   18:42

Banca Centrală Europeană (BCE) a dezvăluit marţi noua bancnotă de 20 euro din seria "Europa", care va intra în circulaţie în luna noiembrie a acestui an, informează un comunicat de presă al BCE citat de Agerpres.

Noua bancnotă include un element de siguranţă inovator, respectiv o "fereastră-portret" poziţionată în hologramă. Atunci când bancnota este privită spre o sursă de lumină, fereastra devine transparentă, redând un portret al personajului mitologic Europa, care este vizibil pe ambele feţe ale bancnotei. Similar noilor bancnote de cinci şi zece euro, noua bancnotă de 20 de euro include, de asemenea, un "număr verde-smarald" şi un portret al Europei în filigran.

"Fereastra-portret reprezintă o adevărată inovaţie la nivelul tehnologiei de producere a bancnotelor şi este rezultatul eforturilor depuse de Eurosistem pentru a asigura în continuare rezistenţa la contrafacere a bancnotelor euro, ceea ce va consolida încrederea pe care cei 338 de milioane de cetăţeni din întreaga zona euro o au în bancnotele lor", a declarat preşedintele BCE, Mario Draghi.

Aceasta va fi cea de a treia bancnotă din seria "Europa", după cea de cinci euro care a intrat în circulaţie în luna mai 2013, urmată la sfârşitul lunii septembrie anul curent de noua bancnotă de 10 euro. Bancnotele din seria "Europa" cu denominări mai mari (20 de euro, 50 de euro, 100 de euro, 200 de euro şi 500 de euro) vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani. În paralel, actualele bancnote euro, emise în luna ianuarie 2002, vor fi retrase treptat din circulaţie.

În prezent, bancnotele euro sunt utilizate în comun de 338 de milioane de cetăţeni din 19 ţări şi au o valoare nominală combinată de 1.000 de miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: banca centrala europeana bce bancnota
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close