Antena 3 CNN Economic Biz News Acţionarii s-au întâlnit azi cu SIF-urile să discute despre BCR: “Am plecat aşa cum am venit. Vom merge mai departe cu cererile de convocare a AGA”

Acţionarii s-au întâlnit azi cu SIF-urile să discute despre BCR: “Am plecat aşa cum am venit. Vom merge mai departe cu cererile de convocare a AGA”

Acţionarii s-au întâlnit azi cu SIF-urile să discute despre BCR: “Am plecat aşa cum am venit. Vom merge mai departe cu cererile de convocare a AGA”
de Catalin Ciocan    |    04 Aug 2011   •   16:04
SIF-urile s-au intalnit azi, la ora 11:00, la sediul SIF Muntenia din Bucuresti, cu reprezentantii grupului de actionari care cerusera convocarea AGA,  pentru a incerca sa-i convinga sa renunte la solicitarilor lor, insa nu avut succes, reprezentantii actionarilor spunand ca au de gand sa mearga mai departe, mai ales ca nu au primit nici un fel de informatii concrete din partea celor cinci societati.

“SIF-urile nu ne-au spus mai mult decat a parut pana acum in presa. Eu am inteles ca sunt intr-un proces de negociere, dar nu ne-au spus nimic despre termenii ofertei. Inteleg de la toti ca exista negocieri, dar mai mult de atat, nu”, a declarat Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, societatea care administreaza fondul de investitii STK Financial.

In acelasi timp, Cristian Dutescu, avocatul care reprezinta fondurile americane Firebird, spune ca nu a inteles nici macar ca ar exista o oferta ferma din partea Erste. 

“Nu am inteles ca ar fi o oferta ferma din partea Erste. Daca e o oferta ferma, ar trebui sa fie adusa la cunostinta pietei, deoarece ar putea avea impact asupra pretului de tranzactionare”, a precizat Dutescu.

El a adaugat ca nu are mandat din partea Firebird sa opreasca demersul prin care a cerut SIF-urilor sa convoace AGA pentru a le determina sa ceara listarea BCR.

Similar, Nicolae Pascu a spus ca are de gand sa mearga mai departe si din ce a discutat cu reprezentantii celorlalti actionari prezenti la intalnire, aceasta este si dorinta lor.

Din grupul de actionari ai SIF-urilor, care au cerut convocarea AGA, se mai afla si fonduri administrare de ING, Broadhurst, Aviva, Carpatica, BT Asset Management, dar si societatea de intermediere financiara Broker Cluj.  Actionarii detin peste 5% din capitalul social al SIF-urilor, procent suficient pentru a determina consiliile de administratie ale SIF-urilor sa convoace AGA. Pana in prezent, doar SIF Moldova a anuntat ca va convoca o Adunare Generala in acest sens.

Presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1), pe de alta parte, a cerut sa se intalneasca cu reprezentantii actionarilor pentru a le propune sa renunte la solicitarea lor, motivand ca astfel s-ar reduce la jumatate perioada in care mai pot avea loc negocieri intre SIF-uri si Erste.

SIF-urile si austriecii trebuie sa ajunga la o intelegere pana in octombrie, cand expira termenul in care trebuia sa inceapa demersurile pentru listarea BCR la Bursa.

Ioan Cuzman, presedintele SIF1, este si cel care a spus ca ar exista o oferta concreta din partea Erste. La polul opus, Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, a spus ca nu stie nimic despre asa ceva si ca oricum mai este mult pana sa se ajunga la o solutie in acest sens, raspunzandu-I astfel lui Cuzman, care afirma ca “din 100 km de parcurs, ar mai fi doar 10 metri”.

Celelalte SIF-uri au spus ca sunt mai multe variante aflate in lucru, dar ca nu ar exista una care se detaseaza fata de celelalte. Printre variantele discutate ar fi: vanzarea pachetelor de actiuni catre Erste,  un swap de actiuni cu Erste si chiar si un schimb de actiuni la care s-ar adauga si o suma de bani platite de catre Erste.

Oficialii Erste au confirmat ca poata discutii cu SIF-urile despre gasirea unei alternative la listarea BCR, dar au spus ca nu pot oferi detalii despre continutul discutiilor.

Andreas Treichl, CEO-ul Erste Group, a declarat la finele saptamanii trecute ca va face tot posibilul pentru a evita listarea BCR, deoarece nu ar fi in interesul grupului austriac.

×
Subiecte în articol: SIF BCR Erste
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close