Antena 3 CNN Economic Biz News Băncile şi companiile din Europa Centrală şi de Est vor fi susţinute printr-un program internaţional

Băncile şi companiile din Europa Centrală şi de Est vor fi susţinute printr-un program internaţional

Băncile şi companiile din Europa Centrală şi de Est vor fi susţinute printr-un program internaţional
Sursa foto: monede
28 Feb 2009   •   14:26

Banca Mondială (BM), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) au lansat un program coordonat, pe doi ani, în valoare de până la 25 miliarde euro, destinat băncilor şi companiilor din Europa Centrală şi de Est (ECE), transmite Reuters.
Băncile internaţionale se angajează să asigure finanţare rapidă şi în volum mare pentru a consolida instituţiile de credit şi pentru a facilita accesul la capital pentru companiile locale, în special pentru cele mici şi mijlocii.
În plus, creditorii vor mobiliza alte resurse pentru ECE prin intermediul programelor proprii de împrumut şi garanţii şi vor colabora cu acele bănci-mamă din vestul continentului care au promis sprijin pentru subsidiarele cu probleme din regiune.
Acţiunea celor trei instituţii financiare intervine în contextul în care liderii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) se pregătesc să discute în cadrul unui summit de urgenţă, duminică, în legătură cu un eventual ajutor pentru sistemul bancar.
Potrivit programului, ajutorul va consta în linii de credit, garanţii pentru risc şi finanţarea emisiunilor de acţiuni şi obligaţiuni, scrie Mediafax.
BERD va aloca până la şase miliarde euro în 2009 şi 2010 pentru sistemul financiar din regiune şi va asigura, prin intermediul băncilor locale, împrumuturi pentru afacerile comerciale.
Totodată, BEI va împrumuta 11 miliarde euro companiilor din ECE, fonduri din care 5,7 miliarde euro sunt gata de plată. Alocarea altor 2,8 miliarde euro ar putea fi aprobată până la sfârşitul lunii aprilie.
BM intenţionează să acorde împrumuturi şi garanţii pentru risc de până la 7,5 miliarde euro băncilor şi pentru finanţarea proiectelor de infrastructură şi afacerilor comerciale.
Preşedintele BM, Robert Zoellick, a cerut Uniunii să depună eforturi suplimentare pentru a sprijini statele din ECE, asigurându-se, astfel, menţinerea progresului regiunii către o economie de piaţă.
Expansiunea masivă a băncilor internaţionale în estul Europei a făcut sistemul bancar din regiune vulnerabil la turbulenţele din industria creditului, generate de colapsul pieţei imobiliare din SUA.
Antena3.ro

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close