Antena 3 CNN Economic Biz News BCR a revizuit în scădere proiecţia privind avansul PIB în 2009, de la 4% la 1%

BCR a revizuit în scădere proiecţia privind avansul PIB în 2009, de la 4% la 1%

BCR a revizuit în scădere proiecţia privind avansul PIB în 2009, de la 4% la 1%
Sursa foto: prognoza
03 Feb 2009   •   12:05

BCR a revizuit în scădere proiecţia privind avansul PIB din acest an, de la 4% la 1%, precum şi estimarea referitoare la deficitul de cont curent, de la 12% din PIB, sub 10%. Prognoza de inflaţie se menţine, totuşi, la 5,4%, se arată în raportul de ţară întocmit de instituţia de credit.
"Scenariul nostru recent revizuit indică o încetinire a economiei româneşti în jurul nivelului de 1% în 2009 corelată cu o scădere economică uşor peste 1% în zona euro", precizează raportul.
Potrivit previziunilor realizate anterior, Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, estima o încetinire a creşterii economice de la 7,6% în 2008 la 4% în acest an, şi un deficit de cont curent de 12% din PIB.
"Diferenţialul de creştere economică dintre România şi zona euro s-ar situa astfel la 2,5-3 puncte procentuale într-un scenariu în care impactul agriculturii este exclus. Comerţul, serviciile şi construcţiile ar putea fi principalii factori care să genereze creştere economică în 2009. Este vital ca lucrările de infrastructură, care deţin circa 35% din sectorul construcţiilor, să fie sprijinite în continuare de guvern prin intermediul unui plan detaliat cu responsabilităţi clar asumate, cifre şi termene limită în cadrul unei programări bugetare multianuale. Acest lucru este cu atât mai necesar în acest an cu cât aşteptările legate de continuarea creşterii economice se îndreaptă în mod special spre această zonă", a spus economistul şef al BCR, Lucian Anghel, citat în raport.
Acesta consideră că Guvernul ar trebui să sprijine lucrările de infrastructură, ţinând cont că sectoarele construcţiilor şi serviciilor sunt singurele care ar putea să contribuie la creştere economică a ţării.
"Comerţul, serviciile şi construcţiile ar putea fi principalii factori care să genereze creştere economică în 2009. Este vital ca lucrările de infrastructură care deţin circa 35% din sectorul construcţiilor să fie sprijinite în continuare de guvern prin intermediul unui plan detaliat cu responsabilităţi clar asumate, cifre şi termene limită în cadrul unei programări bugetare multianuale. Acest lucru este cu atât mai necesar în acest an cu cât asteptările legate de continuarea creşterii economice se îndreapta în mod special spre această zonă", a arătat Anghel.
Deficitul de cont curent va cunoaşte o corecţie "inevitabilă" în acest an, spun analiştii BCR.
"Deficitul bugetar ridicat din 2008 precum si perspectivele privind evoluţia sa în acest an, dar şi prudenţa manifestată de investitorii internaţionali faţă de primele decizii economice ale guvernului (care ar trebui să producă rezultate vizibile pentru a câştiga încredere pe plan extern) au condus la o depreciere puternică a leului la începutul anului 2009, dincolo de 4,3. Corecţia deficitului de cont curent a devenit astfel inevitabilă, iar aceasta ar trebui să se produca astfel încât creşterea economică sau inflaţia să fie cât mai puţin afectate. Aceasta ar putea sugera faptul că banca centrală acceptă un nivel al cursului de peste 4 lei/euro, iar criza financiara internationala ar putea fi privita şi ca o oportunitate de reducere a deficitului de cont curent în PIB", se arată în raport.
BCR a modificat recent estimările privind cursul valutar la sfârşitul anului 2009, de la 4,17 lei/euro la 4,3 lei/euro.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BCR PIB
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close