Antena 3 CNN Economic Biz News BCR: Leul are nevoie de un an pentru a reveni la cotaţia de dinaintea crizei politice

BCR: Leul are nevoie de un an pentru a reveni la cotaţia de dinaintea crizei politice

BCR: Leul are nevoie de un an pentru a reveni la cotaţia de dinaintea crizei politice
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    06 Aug 2012   •   19:54

Cursul de schimb se va situa la 4,65 lei/euro în septembrie şi la 4,6 lei/euro în decembrie, ca urmare a perioadei mai lungi de instabilitate politică şi a presiunilor externe, potrivit estimărilor BCR, însă moneda românească va recupera în prima jumătate a anului următor, pentru a ajunge la 4,47 lei/euro în iunie.

"Noua noastră prognoză de curs valutar este de 4,65 lei/euro în septembrie şi 4,6 lei/euro în decembrie, ca urmare a prioadei de instabilitate mai lungă decât se estima iniţial şi a climatului extern nefavorabil", este de părere analistul BCR Eugen Şinca, potrivit Mediafax.

BCR anticipează că leul va recupera o parte din pierdere în prima jumătate a anului următor, cotaţia urmând să coboare la 4,48 lei/euro în martie şi 4,47lei/euro în iunie.

La închiderea şedinţei interbancare de luni, cotaţiile monedei naţionale oscilau în jurul nivelului de 4,57 lei/euro, într-o piaţă în care BNR a susţinut aprecierea leului prin vânzări de valută pe tot parcursul zilei, potrivit dealerilor.

În jurul orei 17.00, schimburile se perfectau la 4,5715 - 4,5740 lei/euro, mult sub nivelul de la aceeaşi oră de vineri, de 4,6375 - 4,6415 lei/euro.

În sesiunea de vineri, cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, un nou maxim istoric, ca urmare a tensiunilor politice. Leul şi-a reluat deprecierea după ce Curtea Constituţională a anunţat că a amânat decizia privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale.

Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro. Leul s-a depreciat însă accentuat de la începutul lunii iulie, cu circa 4,45 lei/euro, cu până la 4,4%, din cauza turbulenţelor politice.



×
Subiecte în articol: BCR leu criza politica
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close