BERD a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României. Ungaria şi Slovenia intră în recesiune

de M.Z.    |    24 Ian 2012   •   15:57
BERD a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României. Ungaria şi Slovenia intră în recesiune Foto: mediafax.ro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a încetinirii economice din zona euro, şi a avertizat că două din cele 29 de ţări monitorizate, respectiv Ungaria şi Slovenia, vor intra în recesiune în acest an.

În precedentul raport privind perspectivele ţărilor în care operează BERD, din octombrie, banca a înrăutăţit puternic estimarea de creştere economică a României, de la 3,8% la 1,1%, informează Mediafax.

"Până recent, economia României se afla pe drumul de a înregistra o creştere economică robustă în acest an, după o recuperare modestă anul trecut. Încetinirea economică din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor României, iar o continuare a înrăutăţirii este probabilă în lunile următoare", se arată în raportul BERD.

Criza din Grecia afectează economia românească mai ales pe canalul bancar, în timp ce sprijinul continuu din partea FMI oferă o protecţie importantă.

Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte şi România, BERD a înrăutăţit estimarea de creştere a PIB de la 1,6% la 1%. Scăderea de 0,6 puncte procentuale este de două ori mai amplă decât în cazul României.

În Europa Centrală şi ţările baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest an. Două ţări din regiune, Ungaria şi Slovenia, vor intra în 2012 în recesiune, potrivit BERD. Economia Ungariei se va contracta cu 1,5%, iar cea a Sloveniei cu 1,1%.

FMI estimează o creştere economică de 1,75-2,25% pentru România anul acesta.

 
Get Adobe Flash player


x close