Antena 3 CNN Economic Biz News Boc: Acordul cu FMI va fi semnat în perioada 4-6 mai. Vezi câţi bani vom împrumuta

Boc: Acordul cu FMI va fi semnat în perioada 4-6 mai. Vezi câţi bani vom împrumuta

Boc: Acordul cu FMI va fi semnat în perioada 4-6 mai. Vezi câţi bani vom împrumuta
Sursa foto: sedinta de guvern
23 Apr 2009   •   15:06

Acordul de împrumut al României în formă finală va fi aprobat de Comisia Europeană şi de FMI în perioada 4-6 mai, declarat premierul Emil Boc, la ieşirea de la şedinţa extraordinară de guvern. Vom împrumuta 19,959 de miliarde de euro pentru a ne susţine economia şi pentru a feri România de ţară, spune primul ministru. Suma provine de la Comisia Europeană, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Dezvoltare şi Fondul Monetar Internaţional, după cum urmează:

- 12,9595 miliarde de euro de la FMI care ajung la Ministerul Finanţelor pentru susţinerea deficitului bugetar concentrat pe investitii
- 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană
- 1 miliard de euro de la Banca Mondială pentru susţinerea deficitului bugetar
- 1 miliard de la BERD la dispoziţia băncilor pentru sistemul bancar în vederea acordării de credite.

Acordul de împrumut cu Comisia Europeană cuprinde 4 condiţii:
- realizarea unei rectificări bugetare de 1.1 % din PIB care s-a făcut deja prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă care săptămâna viitoare va dobândi caracter de lege
- celelalte trei condiţii se referă la trei legi: legea unică a salarizării în sectorul buegtar, responsabilitatea fiscală şi reforma sistemului de pensii.


Potrivit ministrului Finanţelor Gheorghe Pogea, la fel ca în cazul salariaţilor de la stat care vor avea un sistem unic de salarizare, se va întâmpla şi în cazul pensionarilor, cărora li se va întocmi o grilă unică de acordare a pensiei.
Cu sau fără acordul cu FMI, aceste legi sunt absolut necesare, spune premierul.

?Vrem să menţinem locurile de muncă ale românilor, să relansăm economia şi să asigurăm plata salariilor şi pensiilor în România?, spune premierul Boc.

Primul ministru dă asigurări salariaţilor de la stat că nu vor avea parte de micşorară ale veniturilor lunar în 2009.



În ceea ce priveşte legea responsabilităţii bugetare, Gheorghe Pogea spune că aceasta va avea la bază câteva principii esenţiale bunului mers al economiei: programarea bugetară multianuală, limitarea cheltuielilor anuale şi rectificărilor bugetare.

Executivul s-a reunit, joi, într-o şedinţă specială de Guvern, pentru a discuta despre acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a precizat că România a primit un răspuns favorabil la scrisoarea prin care se solicita împrumutul Fondului.

Primele două condiţii pentru acordarea împrumutului au fost îndeplinite parţial. Este vorba de rectificarea bugetară şi legea salarizării unice, ale cărei principii au fost adoptate miercuri în şedinţa de guvern.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: sedinta guvern acord cu FMI
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close