Antena 3 CNN Economic Biz News Bogdan Baltazar: "România se împrumută ca ţăranul"

Bogdan Baltazar: "România se împrumută ca ţăranul"

Bogdan Baltazar: "România se împrumută ca ţăranul"
Sursa foto: baltazar
25 Iul 2009   •   11:38

Împrumutul statului de 1,2 miliarde de euro este văzut de Ministerul Finanţelor ca o adevărată gură de oxigen. Asta pentru că deficitul bugetar va putea fi acoperit, cel puţin pentru o vreme. Analiştii economici nu sunt însă de aceeaşi părere.

Autorităţile susţin că au toate motivele să fie optimiste, după ce Ministerul Finanţelor s-a împrumutat, săptămâna aceasta, cu 1,2 miliarde de euro, pentru restructurarea datoriei pe termen scurt. În plus, vineri a intrat în vistieria statului şi prima tranşă de 1,5 miliarde de euro din împrumutul de la Comisia Europeană. În primele cinci luni, Ministerul Finanţelor s-a mai împrumutat de la bănci, prin emisiuni de titluri de stat, cu alte 2,5 miliarde de euro. În total, statul s-a îndatorat până acum cu aproximativ 5,2 miliarde de euro doar pentru finanţarea deficitului bugetar.

Analiştii economici nu văd însă cu ochi buni aceste cheltuieli. ?Am ajuns să ne împrumutăm ca ţăranul, care dă fuga la vecin când are nevoie?, a comentat, pentru Gândul, Bogdan Baltazar.

Analistul consideră că este păcat să ne îndatorăm atât de mult doar pentru a plăti cheltuieli salariale cu sectorul public. Baltazar nu este de acord cu explicaţia oficială, potrivit căreia împrumutul de pe piaţa bancară a fost făcut pentru ca valuta să nu fie scoasă din ţară.

Pe de altă parte, Bogdan Baltazar a arătat că România are o mare capacitate de îndatorare, având în vedere că datoria publică este de aproximativ 20% din PIB. Potrivit criteriilor europene, pragul maxim de îndatorare din PIB admis este de 60%.

Antena 3

×
Subiecte în articol: imprumut Ministerul de Finante datorie
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close