Antena 3 CNN Economic Biz News Bulgaria ar putea împărtăşi soarta financiară a Greciei

Bulgaria ar putea împărtăşi soarta financiară a Greciei

Bulgaria ar putea împărtăşi soarta financiară a Greciei
Sursa foto: borisov
21 Mar 2010   •   23:02

Falimentul copiat la indigo dupa cel al Greciei se apropie de granitele Romaniei, mai precis la sud de Dunăre. Vestea este ca Bulgaria poate împărtăşi soarta financiară a Greciei. Premierul bulgar Boiko Borisov spune că ţara sa are un deficit uriaş, care, asemenea puterii de la Atena, a fost ascuns de fosta guvernare. Problemele ţării vecine ar putea afecta şi România, in sensul în care statele din regiune vor avea probleme cu aderarea la euro din cauza Greciei şi Bulgariei, este de parere analistul Ilie Şerbănescu.

Premierul de la Sofia susţine că pierderile financiare cele mai mari au fost cauzate de proiecte nesustenabile precum centrala nucleară de la Belene.

Oficialii bulgari au trimis procurorilor toate documentele care dovedesc problemele Bulgariei. În actuala situaţie, guvernul bulgar nu mai poate evita impunerea unor impozite dure. Sofia va introduce taxa pe lux, prin care vor fi impozitaţi proprietarii maşinilor cu peste 150 de cai putere, cei care deţin iahturi sau locuinţe de peste 250 de metri patraţi. O altă măsură anticriză va fi introducerea unei grile de salarizare în cazul funcţionarilor publici.

Analistul economic Ilie Şerbănescu spune că problemele Bulgariei şi cele ale Greciei se vor răsfrânge şi asupra ţării noastre.

Problemele ţării vecine sunt aproape la fel de grave ca cele din Grecia. Statul elen are un deficit bugetar de aproape 13%, de patru ori mai mare decât permit regulile zonei euro. În plus, datoria publică depăşeşte acum 300 de miliarde de euro. Ca şi în cazul Bulgariei, se pare că situaţia financiară a fost ţinută ascunsă. Oficialii de la Bruxelles au cerut elenilor explicaţii după ce jurnaliştii de la New York Times au scris că bancherii de pe Wall Street au ajutat Grecia sa-şi ţină ascunse împrumuturile făcute dupa aderarea la zona euro, în 2001.


Antena 3


×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close