Antena 3 CNN Economic Biz News Business Sfârşitul lumii pentru speculatorii cu terenuri. Preţurile au scăzut cu 50%

Sfârşitul lumii pentru speculatorii cu terenuri. Preţurile au scăzut cu 50%

Sfârşitul lumii pentru speculatorii cu terenuri. Preţurile au scăzut cu 50%
03 Noi 2008   •   20:11

Speculatorilor cu terenuri din Bucureşti le fuge pământul de sub picioare. Preţurile pe metru pătrat au scăzut aproape la jumătate faţă de anul trecut, iar afacerea se transformă în faliment. Disperaţi să vândă, toţi lasă la preţ, însă pe cumpărători parcă i-a înghiţit pamântul.
Câteva mii de metri pătraţi la Unirii sau în nordul Bucureştiului erau, până de curând, o adevărată mină de aur. Se ajunsese şi la 3.000 de euro pentru un metru pătrat. În două luni preţul a scăzut cu o mie de euro. Chiar şi aşa, nimeni nu mai cumpără.
Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare, a declarat: "Chiar dacă nu ar fi venit această criză financiară care blochează accesul la finanţare a achiziţiilor, noi tot ne-am fi îndreptat spre o criză indusă de supraîncălzire". Adică preţurile au crescut atât de mult încât prăbuşirea era inevitabilă. Speculatorii cumpărau în neştire, convinşi că, cu oricât ar fi cumpărat un metru, îl puteau revinde cu un profit enorm.
Un exemplu este şi zona Piaţa Operei unde un metru pătrat de teren friza absurdul, 2.700 de euro. Acum a ajuns la jumătate, iar situaţia e aceeaşi ca în zona Unirii: cumpărătorii lipsesc. Preţurile au scăzut şi la periferie. În Dămăroia, unde un metru pătrat se vindea cu 1200 de euro, acum abia daca-şi mai găseşte cumpărător la 900 de euro.
E un fel de sfârşitul lumii pentru speculatori. Mulţi au luat terenurile cu bani de la bancă în speranţa că le vor vinde în câteva luni aproape dublu. Potrivit Ruxandrei Cleciu, este posibil ca aceşti oameni să scadă foarte mult preţurile. Sau, şi mai rău, băncile să scoată la vânzare terenurile puse garanţie.

Observator

×
Subiecte în articol: imprumut bancar
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close