Antena 3 CNN Economic Biz News Datele la care nimeni nu se aştepta. Ce s-a întâmplat cu economia României în primul semestru al anului şi când vom ieşi din recesiune

Datele la care nimeni nu se aştepta. Ce s-a întâmplat cu economia României în primul semestru al anului şi când vom ieşi din recesiune

Datele la care nimeni nu se aştepta. Ce s-a întâmplat cu economia României în primul semestru al anului şi când vom ieşi din recesiune
Sursa foto: Foto: Mediafax
06 Sep 2012   •   12:11

Economia României a crescut cu 0,8 % în primul semestru al anului. Datele au fost confirmate de Institutul Naţional de Statistică. Dacă şi în perioada iulie-septembrie economia va fi pe plus, atunci vom ieşi din recesiune.

Produsul Intern Brut a crescut în al doilea trimestru cu 0,5% faţă de primele trei luni ale anului. O arată datele Institutului Naţional de  Statistică. După primul semestru, însă, avansul este şi mai mare: 0,8%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În perioada aprilie- iunie 2012, creşterea a fost determinată, în primul rând, de activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, dar şi de construcţii, unde avansul  a fost  5,2%. Creşteri uşoare s-au înregistrat şi în activităţile de informaţii sau comunicaţii.

În schimb, reduceri ale volumului de activitate au fost observate în administraţie publică şi apărare, asigurări sociale, învăţământ şi sănătate. Scăderea a fost de aproape două procente. Şi agricultura a scăzut cu 1,6%.

Un efect uşor pozitiv asupra PIB l-a avut şi evoluţia exportului de bunuri şi servicii, care a crescut cu 0,7% în trimestrul doi, în timp ce importurile au avansat cu doar 0,2%.

În privinţa consumului, acesta a crescut în rândul populaţiei cu aproape 1 procent. Guvernul estimează pentru sfârşitul acestui an o creştere economică de 1,2 la sută în timp ce FMI prognozează un avans de doar 0,9 la sută.




×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close