Antena 3 CNN Economic Biz News Discrepanţe în proiectul Legii salarizării: Un secretar de comună câştigă mai mult decât un lector universitar

Discrepanţe în proiectul Legii salarizării: Un secretar de comună câştigă mai mult decât un lector universitar

Discrepanţe în proiectul Legii salarizării: Un secretar de comună câştigă mai mult decât un lector universitar
19 Aug 2009   •   08:39

Legea salarizării unice în sectorul bugetar, pe care Guvernul se pregăteşte să o avizeze miercuri, urmând să şi-o asume în Parlament cât de curând, perpetuează şi chiar introduce discrepanţe uluitoare. Aşa cum era de aşteptat, Învăţământul şi Sănătatea rămân codaşe, în timp ce administraţia publică centrală şi locală, precum şi magistratura conduc clasamentul lefurilor din sectorul bugetar.

Gândul a intrat în posesia ultimei forme a proiectului legii, avizat de Ministerul Finanţelor Publice. Potrivit acestui document, se comite o gravă eroare legislativă. Salariul unui muncitor necalificat este sub salariul minim pe economie, adică 480 de lei.

Jurnaliştii de la Gândul dau şi exemple extrase din proiect, potrivit cărora există oameni cu studii superioare care vor fi plătiţi la acelaşi nivel cu unii cu studii medii.

Astfel, calculat la nivelul salariului minim existent acum, adică 600 de lei, un preot debutant sau un ofiţer aspirant pe o navă fluvială, deci oameni cu studii superioare, vor avea un salariu de 720 de lei, la fel ca un referent debutant, un tehnician debutant la protecţia mediului sau siguranţa alimentelor (toţi cu studii medii). Iar un îngrijitor de animale, tot debutant, va avea 690 de lei.

Şi anomaliile continuă. Un secretar de comună cu până la 3.000 de locuitori va avea 2.730 de lei, în vreme ce un lector universitar cu vechime de peste 40 de ani şi gradaţie maximă va strânge abia 2.310 lei. Iar un medic primar, puţin peste 3.000.

În plus, 80% dintre punctajele din grilele de salarizare ale ultimei variante a proiectului legii salarizării unice au fost diminuate cu procentaje cuprinse între 15 şi 25% faţă de varianta propusă de Ministerul Muncii, la sfârşitul lunii iunie - cea în care toate punctajele fuseseră coborâte deja cu 40% sub ce solicitaseră sindicatele.



Antena 3


×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close