Antena 3 CNN Economic Biz News Fraudă de un miliard dolari la un grup IT din India

Fraudă de un miliard dolari la un grup IT din India

Fraudă de un miliard dolari la un grup IT din India
08 Ian 2009   •   10:47

Şeful uneia dintre cele mai mari companii de outsourcing din India a mărturisit că a ?aranjat?, registrele societăţii în ceea ce este descris ca fiind Enron-ul Indiei, cu o fraudă de un miliard dolari.
B. Ramalinga Raju, preşedinte al Satyam Computer Services, a demisionat miercuri după ce a admis că ani la rând a măsluit registrele pentru a mări profitul sau activele fictive ale companiei. Frauda este cel mai mare scandal din India în ultimii 20 de ani şi prima victimă de la începutul crizei financiare globale.
Noul scandal sună alarma pentru cele mai mari companii din lumea care îşi încredinţează datele şi sistemele computerizate companiilor de outsourcing din India şi ameninţă reputaţia ţării. Cazul pune la îndoială şi modul de reglementare al domeniului, mai ales că Satyam a făcut obiectul unui audit al PwC şi a fost şi prima companie indiană cotată la trei burse internaţionale ? Mumbai, New York şi Amsterdam ? fără ca frauda să fie remarcată.
Ştirea a lovit puternic bursa din India care a pierdut şapte procente, pe fondul prăbuşirii cu 80% a acţiunilor Satyam.
Într-o scrisoare explicativă, Raju mărturiseşte că măsluirea a demarat când a vrut să cosmetizeze rezultatele modeste pe un trimestru, mărind artificial profitul, iar apoi a scăpat problema din mână. ?Este precum călăritul unui tigru- fără să ştii când să cobori fără să fii mâncat?, arată Raju, care şi-a dat demisia.
Organismul de reglementare a pieţei mobiliare din India a anunţat că va demara o anchetă pentru a vedea dacă auditul a fost făcut corespunzător.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: India Mumbai
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close