Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul a aprobat scrisoarea de intenţie către FMI

Guvernul a aprobat scrisoarea de intenţie către FMI

Guvernul a aprobat scrisoarea de intenţie către FMI
Sursa foto: boc
26 Mai 2010   •   19:35

Executivul a aprobat, miercuri, scrisoarea de intenţie către FMI care prevede reducerea cheltuielilor bugetare prin tăierea pensiilor cu 15% şi a salariilor din sectorul bugetar cu 25%. Scrisoarea va fi transmisă FMI, urmând ca board-ul fondului să o discute la sfârşitul lunii viitoare. Între timp, Executivul îşi va asuma răspunderea în faţa Legislativului pe două proiecte de lege.

Potrivit premierului Emil Boc, ne vom încadra în limita deficitului bugetar prin reducerea cheltuielilor bugetare si nu prin majorarea taxelor.

Primul ministru, nu se doreşte să se sufoce mediul privat ţinând cont că în 2009 a fost obligat să adopte măsuri de austeritate. "O majorare a TVA nu ar fi făcut altceva decât să sugrume acest ultim resort al economiei pentru a putea ajunge pe creştere. Creşterea taxelor ar fi condus la inflaţie", a declarat Boc.

Suntem în cea mai gravă criză economică din 1922 1928-1933, spune premierul. România traversează o criză similară cu consecinţe necunoscute. "Vreau să ştiţi că, şi în condiţiile menţinerii deficitului de 6.8%, România trebuie să se împrumute pentru că, în continuare, consumă mai mult decât produce", a declarat premierul.

"Trebuie să susţinem deficitul prin bani care ne vor ajuta să plătim salarii, suportăm investiţiile şi cheltuielile statului", adaugă primul ministru.

"Dacă nu am avea o relaţie cu FMI şi Uniunea Europeană, ne-am închide orice uşă către împrumuturi externe. Pe plan intern, nu am găsi finanţare. Am optat astfel pentru o soluţie sănătoasă de a nu majora taxele şi pentru a corecta deficitul structural", menţionează Boc.

"Şi în aceste condiţii de austeritate, Guvernul spune că politica promovată în ultimii 20 de ani nu mai poate continua", adaugă Emil Boc.

Decizia de a corecta cheltuielile bugetare pe baza componentelor salariale şi a pensiior, reprezintă soluţia sănătoasă, deşi dureroasă a momentului, e de părere premierul.

"În aceste condiţii de austeritate, am luat decizia să nu afectăm câteva venituri minimale pentru a proteja categoriile defavorizate din România", a spus Emil Boc.

"Nu vom afecta nici alte prestaţii sociale. 35 nu vor fi atinse. Totuşi, vom evalua toate prestaţiile sociale din România pentru că România cheltuie foarte mult", mai spune premierul.

Potrivit primului ministru, "nicio mămică nu va primi mai puţin de 800 de lei- Nu este afectată alocaţia monoparentală, cea de plsament, de plasament pentru copii cu handicap, stimulent de creştere a copiilor de 100 de lei pe lună, indemnizaţiile de creştere, bursele studenţilor şi elevilor, precum şi multe alte indemnizaţii", a menţionat primul ministru.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Boc guvern FMI
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close