Antena 3 CNN Economic Biz News Ialomiţianu: România se va mai împrumuta în acest an de pe piaţa americană

Ialomiţianu: România se va mai împrumuta în acest an de pe piaţa americană

Ialomiţianu: România se va mai împrumuta în acest an de pe piaţa americană
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    03 Feb 2012   •   13:48

România se va mai împrumuta pe piaţa din SUA în acest an, în dolari, având în vedere că prima ieşire a fost un succes, însă acum nu este importantă suma atrasă, ci percepţia inverstitorilor şi lungirea maturităţilor, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, potrivit Mediafax.

"A fost un succes şi trebuie continuat. Nu suma este importantă, ci percepţia investitorilor privind România. Chiar a fost un test cum este percepută România pe piaţa din SUA şi s-a dat un semnal că investitorii apreciază măsurile aplicate", a precizat, vineri, ministrul Ialomiţianu.

Şeful de la Finanţe a ţinut să precizeze că amânarea emisiunii din toamna lui 2011 de pe piaţa SUA nu a fost un eşec, ci doar o poziţionare a României, care a transmis că nu are presiuni de finanţare şi nu doreşte să acceseze fonduri la orice costuri.

Marţi, România a atras 1,5 miliarde de dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani, la un randament de 6,875% pe piaţa din SUA. Cererea pentru obligaţiuni a totalizat aproape şapte miliarde de dolari, fiind cea mai mare sumă subscrisă pe piaţa de dolari pentru o ţară din Europa Centrala şi de Est.

În luna ianuarie, Ministerul Finanţelor a împrumutat 9,93 miliarde lei de pe piaţa internă şi, cumulat cu banii din emisiunea de pe piaţa americană (4,9 miliarde lei), a acoperit deficitul nominal estimat pentru acest an, de 11,2 miliarde lei.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close