Antena 3 CNN Economic Biz News INS: Câştigul salarial mediu net a crescut cu 37 de lei în noiembrie 2010, la 1.377 lei

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut cu 37 de lei în noiembrie 2010, la 1.377 lei

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut cu 37 de lei în noiembrie 2010, la 1.377 lei
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Ian 2011   •   10:31

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut în noiembrie 2010 cu 2,8% (37 lei) faţă de luna precedentă şi cu 0,8% faţă de aceeaşi lună din 2009, ajungând astfel la 1.377 lei. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, cele mai mari valori s-au înregistrat în intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.

Anul trecut în noiembrie, angajaţii din intermedieri financiare au avut un câştig salarial mediu nominal net de 3.380 lei, iar cei din hoteluri şi restaurante de 804 lei, potrivit datelor INS. În aceeaşi perioadă, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.900 lei, cu 2,9% mai mare decât în octombrie 2010.

În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost, în noiembrie 2010, în creştere faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic, a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.

Vezi aici statistica realizată de INS

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, cu 5,2% în învăţământ  - ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv a celor lucrate peste normă), pentru cumulul de funcţii al acestora, respectiv a plăţii sumelor din alte fonduri ori pentru perioade anterioare, cu 2,4% în administraţie publică - în urma acordării, în unele instituţii publice, de premii ocazionale, plăţii sumelor din alte fonduri, dar şi ca efect al disponibilizării personalului cu salarii mici şi cu 1,2% în sănătate şi asistenţă socială - ca urmare a acordării de prime ocazionale, respectiv plăţii drepturilor salariale restante cuvenite salariaţilor din unele unităţi (în special din domeniul asistenţei sociale) care, în lunile anterioare, s-au confruntat cu dificultăţi financiare.

Comparativ cu luna iunie 2010 - care a precedat aplicarea tăierilor salariale - câştigul salarial mediu net din noiembrie a scăzut în sectorul bugetar cu 17,4% în sănătate şi asistenţă socială, cu 17,1% în administraţia publică, respectiv cu 16,5% în învăţământ.


×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close