Antena 3 CNN Economic Biz News INS: Câştigul salarial mediu net a crescut cu 7 lei, până la 1.705 lei, în octombrie

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut cu 7 lei, până la 1.705 lei, în octombrie

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut cu 7 lei, până la 1.705 lei, în octombrie
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Dec 2014   •   10:59

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.705 lei în luna octombrie a acestui an, în creştere cu 7 lei (0,4%) faţă de luna precedentă şi cu 5,6% faţă de luna similară din anul trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), preluate de Agerpres.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.358 lei, cu 0,4% mai mare decât în luna septembrie 2014.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.500 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (998 lei).

În luna octombrie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat uşoare creşteri faţă de luna septembrie 2014, pe fondul acordării de prime ocazionale (inclusiv prime pentru realizări deosebite), sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură) — plus 14,3%; în alte activităţi extractive, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări și ale fondurilor de pensii) — între 4,5% și 6,5%; în fabricarea altor mijloace de transport, activități de poștă și de curier, fabricarea de mobilă, extracţia minereurilor metalifere — între 3% și 4%; în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor și încălţămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), fabricarea echipamentelor electrice, industria metalurgică, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a. — între 2% și 3%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie în învăţământ (5,3%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (0,4%), sănătate şi asistenţă socială (0,1%).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna septembrie de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale — minus 22,1%; în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, activități de servicii anexe extracţiei — între 11,5% și 16,5%; în fabricarea produselor din tutun, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activități de servicii informatice), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor — între 2,5% și 5%.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%.

Indicele câștigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,1%.

Indicele câştigului salarial real pentru luna octombrie 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,2%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 127% cu 0,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2014.

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close