Antena 3 CNN Economic Biz News INS: Comerţul a crescut cu peste 7% în perioada ianuarie-noiembrie 2014

INS: Comerţul a crescut cu peste 7% în perioada ianuarie-noiembrie 2014

INS: Comerţul a crescut cu peste 7% în perioada ianuarie-noiembrie 2014
08 Ian 2015   •   10:33
INS anunţă că cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, a crescut cu peste 7% în perioada ianuarie-noiembrie 2014. Creşterea a fost susţinută de vânzările de produse nealimentare, alimente, băuturi şi tutun.

Ca serie brută, afacerile din comert au crescut cu 7,2% în primele 11 luni ale anului trrecut comparativ cu perioada similara din 2013, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+10,9%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8,4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 0,4%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a înregistrat un avans de 7,4%, ca urmare a creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+11,2%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8,0%). Vânzările de carburanţi au scăzut cu 0,2%.

În luna noiembrie, comparativ cu aceeaşi lună din 2013, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut cu 7,1% ca serie brută şi cu 7,8% ca serie ajustată, susţinute tot de creşterea vânzărilor de produse nealimentare (+11,5% brut şi +12,3% ajustat) şi a celor de alimente, băuturi şi tutun (+9,1% brut şi +8,4% ajustat). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 3,3% ca serie brută şi cu 4,5% ca serie ajustată.

În comparaţie cu octombrie, în noiembrie 2014 afacerile comerţului cu amănuntul s-au redus pe ansamblu, ca serie brută, cu 0,5% ca urmare a scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-8,7%). Creşteri au înregistrat vânzările de produse nealimentare (+3,7%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,2%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în noiembrie 2014, comparativ cu luna precedentă, afacerile au urcat cu 2,1% ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+4%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,1%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,5%).


 

×
Subiecte în articol: INS Institutul National de Statistica
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close