INS: Producţia industrială a crescut cu 7% în primele zece luni

de D.D.    |    12 Dec 2014   •   10:23
INS: Producţia industrială a crescut cu 7% în primele zece luni

Institutul Naţional de Statistică anunţă că producţia industrială a crescut în primele zece luni cu 7% ca serie brută şi cu 8% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. În octombrie, avansul ajustat a fost de 0,5% faţă de luna precedentă şi de 3% comparativ cu octombrie 2013.

Creşterea din primele zece luni a fost susţinută de evoluţia industriei prelucrătoare (+8,4%) şi industriei extractive (+1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,2%.
   
"Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+12,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,0%), industria bunurilor intermediare (+4,4%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,2%). Industria energetică a scăzut cu 2,0%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
   
În luna octombrie, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 5,1%, susţinută de cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+11,7%), industria extractivă (+8,2%) şi industria prelucrătoare (+4,4%).
   
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,5%), industria bunurilor de uz curent (9,2%), industria energetică (9%), industria bunurilor intermediare (3,4%) şi industria bunurilor de capital (2,7%).
   
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 0,5%, datorită creşterii industriei extractive (6,3%), producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,5%) şi industriei prelucrătoare (0,2%). Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (5,1%), industria bunurilor de uz curent (4,3%), industria energetică (2,4%) şi industria bunurilor intermediare (0,2%). Industria bunurilor de capital a scăzut cu 2,8%.
   
Faţă de octombrie 2013 producţia industrială a fost mai mare cu 3,7% ca serie brută şi cu 3% ca serie ajustată.

Parteneri
x close