Antena 3 Economic Biz News Liderul liberalilor din PE: Trebuie un ministru european de finanţe şi un Fond Monetar European

Liderul liberalilor din PE: Trebuie un ministru european de finanţe şi un Fond Monetar European

de Antena3.ro    |    27 Sep 2011   •   15:19
Liderul liberalilor din PE: Trebuie un ministru european de finanţe şi un Fond Monetar European
Sursa foto: Foto: Mediafax

Liderul ALDE, Guy Verhofstadt, i-a trimis preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, o scrisoare deschisă pe tema actualei crize, propunând crearea unui post de ministru de finanţe european şi a unui Fond Monetar European, informează Mediafax. În plus, Verhofstadt propune şi reorganizarea CE pentru a fi guvern economic pentru zona Euro.
   
"Consider că CE ar trebui să prezinte o nouă abordare, globală şi detaliată, pentru ieşirea din criză", îi scrie Verhofstadt lui Barroso.
   
Liderul ALDE apreciază că, "înainte de orice, Uniunea trebuie să fie în măsură să funcţioneze şi să reacţioneze rapid". El consideră că dispozitivele actuale de gestionare a crizei sunt "neadaptate".
   
"Trebuie un Fond Monetar European (FME), care să opereze potrivit metodei comunitare, prin majoritate şi cu responsabilitate în faţa Parlamentului European. Euro nu îşi mai poate permite să fie ostatic unei facţiuni de state membre eurosceptice din zona Euro", scrie Verhofstadt.
   
"În al doilea rând, avem nevoie de un veritabil guvern economic pentru zona Euro, care să gestioneze politicile economice şi bugetare la nivelul Uniunii. Un membru experimentat al Comisiei ar trebui numit ministru european al Finanţelor, iar Comisia Europeană ar trebui reorganizată în acest scop", consideră Verhofstadt.
   
Nu în ultimul rând, el îi propune lui Barroso o reflecţie asupra modului în care funcţiile de preşedinte al Consiliului european şi preşedinte al Comisiei Europene ar putea fi coroborate pentru consolidarea coerenţei europene.
   
Liderul grupului liberal din PE a transmis această scrisoare marţi, cu puţin timp înainte de începerea dezbaterii  cu tema "Starea Uniunii", care va fi organizată în plenul Legislativului european şi la care este invitat să ţină un discurs preşedintele Jose Manuel Barroso.

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close