Antena 3 CNN Economic Biz News Mihai Tănăsescu: Euro nu va avea evoluţii îngrijorătoare, chiar dacă primim cu întârziere banii de la FMI

Mihai Tănăsescu: Euro nu va avea evoluţii îngrijorătoare, chiar dacă primim cu întârziere banii de la FMI

Mihai Tănăsescu: Euro nu va avea evoluţii îngrijorătoare, chiar dacă primim cu întârziere banii de la FMI
Sursa foto: Mihai Tanasescu
01 Noi 2009   •   14:49

Leul nu va avea evoluţii îngrijorătoare în viitoarele trimestre. Mesajul vine de la reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu. Acesta a prognozat că, pe baza datelor economice, cursul de schimb va oscila între 4,2 şi 4,3 lei pentru un euro.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, crede politicienii comit o mare greşeală atunci când fac speculaţii cu privire la un anumit nivel al cursului, pentru că transmit semnale care pot influenţa în rău piaţa financiară. Potrivit lui Tănăsescu, moneda naţională nu va ajunge în niciun caz până la un nivel al cursului de 5 lei pentru un euro, chiar dacă România va primi cu întârziere banii de la FMI.

Mihai Tănăsescu, crede însă că în acest moment se impune adoptarea unui plan scurt de măsuri anticriză. În contextul în care un astfel de plan ar fi pus în aplicare, România va înregistra creştere economică, e drept mică, de anul viitor.

Românii nu trebuie să se mai aştepte la creşteri de salarii şi pensii de 20-25% aşa cum s-a întâmplat în 2006 şi 2007. Potrivit reprezentantului României la FMI, majorări salariale vor fi, dar în funcţie de evoluţia economiei româneşti.

România trebuie să facă însă faţă unui deficit 7,3% din PIB în acest an, faţă de ţinta de 4,6% stabilită la momentul încheierii acordului stand-by, în luna martie. Noua proiecţie prevede şi o reducere a deficitului bugetar la 5,9% din PIB anul viitor.

Delegaţia FMI în România a avut, zilele trecute, întâlniri cu liderii principalelor partidele politice îpentru găsirii unor soluţii, pentru ca acordarea celei de-a treia tranşă de bani - 1,5 miliarde de euro - să fie posibilă.



Antena 3

×
Subiecte în articol: imprumut FMI mihai tanasescu
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close