Antena 3 CNN Economic Biz News Modificările la programul Prima Casă au intrat în vigoare. Se pot cumpăra şi locuinţe construite prin credit ipotecar

Modificările la programul Prima Casă au intrat în vigoare. Se pot cumpăra şi locuinţe construite prin credit ipotecar

Modificările la programul Prima Casă au intrat în vigoare. Se pot cumpăra şi locuinţe construite prin credit ipotecar
Sursa foto: prima casa
29 Iul 2009   •   09:00

Modificările aduse programului Prima Casă au intrat marţi seară în vigoare, odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial. Noile reglementări extind programul, pentru ca şi constructorii care au ridicat locuinţe pe credite ipotecare să poată fi implicaţi. Până în prezent, 13 bănci au semnat acordul cu Guvernul, pentru programul Prima Casă.

Hotărârea de modificare a normelor la programul ?Prima Casă? stabileşte că locuinţa cumpărată cu garanţii guvernamentale va fi ipotecată pe toată durata finanţării.

În cartea funciară va fi notată interdicţia de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de 5 ani, dar şi interdicţia de grevare cu alte sarcini pe toată durata finanţării.

Actul normativ aprobat de Guvern mai stabileşte că prin acest program pot fi achiziţionate chiar şi locuinţele construite cu credit ipotecar.

Actul normativ îi obligă, în schimb, pe cumpărtorii locuinţelor să le asigure, dar şi să desemneze statul ca beneficiar al poliţei de asigurare, pe toată durata finanţării.
Modificările la Prima Casă au fost făcute de Guvern după ce băncile au cerut ca în program să fie incluse şi locuinţele construite prin credit ipotecar, precum şi clarificarea unor detalii legate de ipotecă şi poliţa de asigurare.

Ordonanţa de Guvern privind programul Prima Casă a intrat în vigoare la 4 iunie. Cu toate acestea, prima locuinţă cu garanţii de la stat a fost cumpărată abia o lună mai târziu.
Persoanele care vor să ia credite prin acest program vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de cel mult 60.000 de euro.

Guvernul a primit oferte de la 20 de bănci pentru credite, în valoare totală de 1,4 miliarde euro, dar în final convenţia a fost semnată doar de 13 bănci.

Prima casă a avut şi efecte mai puţin plăcute. Imediat după lansarea programului guvernamental, proprietarii au scumpit locuinţele cu până la 10 procente.

Antena 3

×
Subiecte în articol: prima casa Monitorul Oficial
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close