Antena 3 CNN Economic Biz News Oltchim, scos din nou la vânzare. Opt companii sunt interesate de combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea

Oltchim, scos din nou la vânzare. Opt companii sunt interesate de combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea

de M.Z.    |    03 Iun 2013   •   09:29
Combinatul chimic Oltchim este scos din nou la vânzare, iar oferta de privatizare va fi publicată astăzi pe site-ul ministerului Economiei. 

Oficialii au anunţat că opt companii sunt deja interesate de combinatul de la Râmnicu Vâlcea, însă pentru a cumpăra uzina, investitorii trebuie să îndeplinească anumite criterii. 
 
Astfel, investitorul trebuie să aibă bonitate, iar acest lucru trebuie dovedit print-o scrisoare de garanţie bancară.

De asemenea, banca care va garanta pentru investitor trebuie să fie una de top. Cumpărătorul va dovedi statului român că deţine cel puţin 25% din suma angajată, înainte de a participa la licitaţie.

De data aceasta, nu oricine poate cupăra combinatul. Potrivit oficialilor de la ministerul Economiei, investitorul trebuie să aibă o experienţă vastă în domeniul chimiei şi petrochimiei.
 
Pentru a putea scoate uzina la vânzare, statul va înfiinţa un Oltchim 2, companie care va prelua activele funcţionale ale combinatului şi care nu va avea datorii.

Mai mult, ministrul Varujan Vosganian a arătat că obiectivul în cazul Oltchim este ca în septembrie-noiembrie 2013, combinatul să fie suficient de credibil pentru a putea acoperi activitatea pe anul 2014 prin contracte ferme.
 
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor, pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro. După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Citeşte şiAu fost găsite firmele care au căpuşat ani la rând combinatul Oltchim. Vor fi depuse plângeri penale

 
Condiţii pentru investitori
- bonitate probată prin scrisori de garanţie bancară
- scrisoarea să fie emisă de o bancă de prim rang sau de un consorţiu bancar
- să acopere 25% din suma angajată
- experienţă vastă în domeniul chimiei sau al petrochimiei
- investitorul să fie integrat ca actor principal într-o reţea regională sau globală în domeniul chimiei sau petrochimiei
 
Strategia statului
- înfiinţarea unui Oltchim 2 care să preia partea funcţională a Oltchim
- Oltchim 2 va fi lipsit de datorii şi va fi condus de Adunarea Creditorilor Oltchim
- ministerul vrea ca Oltchim să devină suficient de credibil, până în toamnă, pentru a atrage investitori şi contracte

 

×
Parteneri
Ce faci când expiră cardul de sănătate? Valabilitatea lui a fost prelungită în pandemie
x close