Oltchim, scos din nou la vânzare. Opt companii sunt interesate de combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea

de M.Z.    |    03 Iun 2013   •   09:29
Combinatul chimic Oltchim este scos din nou la vânzare, iar oferta de privatizare va fi publicată astăzi pe site-ul ministerului Economiei. 

Oficialii au anunţat că opt companii sunt deja interesate de combinatul de la Râmnicu Vâlcea, însă pentru a cumpăra uzina, investitorii trebuie să îndeplinească anumite criterii. 
 
Astfel, investitorul trebuie să aibă bonitate, iar acest lucru trebuie dovedit print-o scrisoare de garanţie bancară.

De asemenea, banca care va garanta pentru investitor trebuie să fie una de top. Cumpărătorul va dovedi statului român că deţine cel puţin 25% din suma angajată, înainte de a participa la licitaţie.

De data aceasta, nu oricine poate cupăra combinatul. Potrivit oficialilor de la ministerul Economiei, investitorul trebuie să aibă o experienţă vastă în domeniul chimiei şi petrochimiei.
 
Pentru a putea scoate uzina la vânzare, statul va înfiinţa un Oltchim 2, companie care va prelua activele funcţionale ale combinatului şi care nu va avea datorii.

Mai mult, ministrul Varujan Vosganian a arătat că obiectivul în cazul Oltchim este ca în septembrie-noiembrie 2013, combinatul să fie suficient de credibil pentru a putea acoperi activitatea pe anul 2014 prin contracte ferme.
 
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor, pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro. După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Citeşte şiAu fost găsite firmele care au căpuşat ani la rând combinatul Oltchim. Vor fi depuse plângeri penale

 
Condiţii pentru investitori
- bonitate probată prin scrisori de garanţie bancară
- scrisoarea să fie emisă de o bancă de prim rang sau de un consorţiu bancar
- să acopere 25% din suma angajată
- experienţă vastă în domeniul chimiei sau al petrochimiei
- investitorul să fie integrat ca actor principal într-o reţea regională sau globală în domeniul chimiei sau petrochimiei
 
Strategia statului
- înfiinţarea unui Oltchim 2 care să preia partea funcţională a Oltchim
- Oltchim 2 va fi lipsit de datorii şi va fi condus de Adunarea Creditorilor Oltchim
- ministerul vrea ca Oltchim să devină suficient de credibil, până în toamnă, pentru a atrage investitori şi contracte

 

Parteneri
x close