Antena 3 CNN Economic Biz News ONU: Norvegia este cel bun stat în care să trăieşti

ONU: Norvegia este cel bun stat în care să trăieşti

ONU: Norvegia este cel bun stat în care să trăieşti
Sursa foto: trai fericit
06 Oct 2009   •   04:15

Norvegia a ocupat primul loc în indexul Naţiunilor Unite pentru dezvoltarea umană, în timp ce China a realizat cel mai mare pas în îmbunătăţirea bunăstării cetăţenilor săi. Indicele ONU ia în calcul 182 de state pe criterii precum media de viaţă, educaţia, nivelul de şcolarizare şi produsul intern brut pe cap de locuitor.
Norvegia, Australia şi Islanda au ocupat primele trei poziţii, în timp ce Niger este pe ultimul loc, sub Afganistan.
China a urcat şapte locuri, pe poziţia 92 a celor mai dezvoltate state datorită îmbunătăţirii din educaţie, ca şi creşterii veniturilor şi mediei de viaţă.
Columbia şi Peru au urcat şapte locuri, pe 77 şi 78, în timp ce Franţa, care nu s-a aflat în primele zece poziţii anul trecut, a revenit în primul eşalon, după ce a urcat trei locuri pe opt.
Discrepanţele între statele sărace şi cele bogate continuă să fie deosebit de mari.
Un copil născut în Nigeria are o speranţă de viaţă de puţin peste 50 de ani, cu 30 de ani mai puţin decât unul născut în Norvegia. Pentru fiecare dolar câştigat în Nigeria, 85 de dolari sunt câştigaţi în Norvegia.
Indicele din acest an ia în calcul datele din 2007 şi nu ia în calcul impactul crizei economice.
În raport se mai arată că multe state au înregistrat regrese la speranţa de viaţă din cauza crizei economice, crizei din cauza conflictelor şi epidemiilor de HIV, arăta autorul raportului Jeni Klugman.
Primele zece locuri sunt: Norvegia, Australia, Islanda, Canada, Irlanda, Olanda, Suedia, Franţa, Elveţia şi Japonia. SUA este pe 13, în cădere cu o poziţie.
România este pe locul 63, în urcare cu o poziţie, sub state precum Lituania, Letonia, Cuba sua Bulgaria, dar înaintea Serbiei sau Braziliei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: nivel de trai
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close