Antena 3 CNN Economic Biz News Pariurile pe lira sterlină le-au depăşit pe cele din 1992, când Soros a cauzat prăbuşirea monedei

Pariurile pe lira sterlină le-au depăşit pe cele din 1992, când Soros a cauzat prăbuşirea monedei

Pariurile pe lira sterlină le-au depăşit pe cele din 1992, când Soros a cauzat prăbuşirea monedei
Sursa foto: lira
15 Mar 2010   •   17:42

Pariurile investitorilor pe deprecierea lirei sterline sunt în prezent mai mari decât în 1992, când miliardarul american George Soros a cauzat prăbuşirea monedei britanice, scrie Bloomberg.

Diferenţa dintre plasamentele investitorilor pe deprecierea lirei sterline faţă de dolar şi contractele futures care se referă la aprecierea acesteia e de opt ori mai mare decât în anul 1992, când Soros a obţinut un profit de un miliard de dolari de pe urma speculaţiilor pe cursul monedei britanice.

Investiţiile pe deprecierea lirei sunt mai îndrăzneţe ca niciodată graţie temerilor că evoluţia acestei monede în primele luni din acest an, cea mai slabă din ultimii 13 ani, va continua, pentru că deficitul bugetar al Marii Britanii se apropie cu paşi repezi de cel al Greciei.

Moneda britanică a pierdut 6,9% în 2010, în uma speculaţiilor investitorilor că deficitul bugetar va afecta economia. Analiştii se aşteaptă la o creştere semnificativă a costurilor creditării din cauza împrumuturilor statului, sau la reducerea prea rapidă a cheltuielilor bugetare, măsură care va declanşa o nouă recesiune.

Guvernul condus de premierul Gordon Brown estimează că deficitul bugetar va ajunge în acest an la 12,6% din PIB, aproapiat de cotaţia de 12,7% înregistrată în 2009 de Grecia, cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

Lira valora luni 1,5051 dolari, cu 0,1% mai puţin faţă de sfârşitul săptămânii precedente.

Antena3.ro

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close