Antena 3 CNN Economic Biz News Preţul alimentelor a atins un nou record la nivel mondial

Preţul alimentelor a atins un nou record la nivel mondial

Preţul alimentelor a atins un nou record la nivel mondial
Sursa foto: Foto: Mediafax
06 Ian 2011   •   12:08

Preţul alimentelor a atins un nou record în luna decembrie, înregistrând cea de-a şasea creştere consecutivă, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Explozia preţurilor la alimente a fost chiar mai mare decât cea din 2008, atunci când au avut loc revolte la nivel mondial din această cauză, informează Le Monde.

Indicele lunar al FAO măsoară variaţia preţului unui coş de produse, incluzând cerealele, produsele oleaginoase, lactatele, carnea şi zahărul. Astfel, indicele FAO a crescut la 214,7 puncte în luna decembrie, depăşind astfel nivelul record atins în iunie 2008, de 213,5 puncte.

Indicele preţului zahărului a ajuns la 398,4 puncte în decembrie, comparativ cu cele 373,4 puncte din luna precedentă. Cel al cerealelor s-a ridicat la 237,6 puncte, stabilind un nou record. Iar indicele produselor oleaginoase a înregistrat o creştere semnificativă, de la 243,3 în luna noiembrie, la 263,0 în decembrie.

Impactul catastrofelor naturale:

Anul 2010 a fost marcat de mai multe catastrofe naturale, lucru care a fost simţit şi la nivelul economiei mondiale. Ruşii s-au confruntat cu seceta, fiind forţaţi să anuleze exporturile de cereale.

Şi consecinţele economice ale inundaţiilor recente din Australia au început să se facă simţite. Autorităţile australiene ar putea diminua volumul produselor sale de export, cele mai afectate de această măsură fiind pieţele asiatice. (India, Bangladesh şi Japonia).

Oficialii de la Canbera au avertizat deja că exporturile sale de zahăr vor fi reduse cu 25% în 2011.

 

 

×
Subiecte în articol: indice
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close