Antena 3 CNN Economic Biz News Primul trimestru din 2014, prielnic pentru majoritatea afacerilor din România

Primul trimestru din 2014, prielnic pentru majoritatea afacerilor din România

Primul trimestru din 2014, prielnic pentru majoritatea afacerilor din România
Sursa foto: Foto: lerablog.org
15 Mai 2014   •   09:18

Primul trimestru din 2014 a fost prielnic pentru majoritatea afacerilor din România. Din cele 48 de domenii în care Institutul Naţional de Statistică monitorizează evoluţia cifrelor de afaceri, 35 au avut creşteri şi doar 13 au înregistrat scăderi, scrie adevărul.ro.

Serviciile specializate şi sectoarele care generează valoare adăugată mare sunt domeniile în care vânzările au crescut cel mai mult. Clasamentul arată că rafinarea ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui, serviciile informatice sau fabricarea autovehiculelor sunt printre principalele domenii în care cifrele de afaceri au crescut. 

La polul opus, cu cele mai abrupte scăderi se regăsesc domeniile care includ extracţia de cărbune, construcţiile, leasingul sau transporturile aeriene.

Domeniul construcţiilor este cel care a avut un declin continuu în ultimii ani, iar acesta s-a prelungit şi în primele trei luni din 2014. Aici, afacerile au scăzut în medie, cu 9,4%.

Datele mai arată că pe plus au fost industriile orientate către export, în timp ce minusurile se înregistrează în domeniile bazate doar pe cererea internă.

Printre industriile orientate către export care au mers bine se numără fabricarea de textile, producţia de autovehicule şi alte mijloace de transport, mobila sau confecţiile metalice.

Per ansamblu, din cele 48 de domenii în care INS monitorizează evoluţia cifrelor de afaceri, 35 au avut creşteri şi doar 13 au avut scăderi.


×
Subiecte în articol: Institutul National de Statistica
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close