Antena 3 CNN Economic Biz News Raport: Franţa are nevoie de o "terapie de şoc" pentru a redeveni competitivă pe piaţa mondială

Raport: Franţa are nevoie de o "terapie de şoc" pentru a redeveni competitivă pe piaţa mondială

Raport: Franţa are nevoie de o "terapie de şoc" pentru a redeveni competitivă pe piaţa mondială
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
06 Noi 2012   •   14:00

Franţa are nevoie de o "terapie de şoc" dar şi de un "efort patriotic" pentru a redeveni competitivă pe piaţa mondială. Acestea sunt concluziile unui raport elaborat de fostul patron al grupului industrial EADS, la cererea guvernului socialist. Presa de la Paris crede, însă, că guvernul NU va urma în totalitate recomandările cuprinse în raport.

Raportul, comentat în presă chiar înainte de a fi publicat, recomandă reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 30 de miliarde de euro. Suma ar urma să fie compensată prin creşterea impozitelor pe salarii şi a TVA. Louis Gallois mai propune o apropiere între sistemul de învăţământ şi întreprinderi, liberalizarea pieţei muncii şi intensificarea dialogului dintre salariaţi şi patroni. Toate acestea, pentru a opri declinul în care a intrat industria franceză.

"Avem nevoie de o adevărată mobilizare şi, nu mă tem să o spun, de un adevărat patriotism. "Clubul Franţa" trebuie să lucreze într-o manieră solidară" a declarat Louis Gallois.

Analiştii francezi cred, însă, că guvernul preşedintelui François Hollande nu va accepta nici o creştere de impozite sau TVA în schimbul reducerii cotizaţiilor sociale. Întreprinderile vor primi doar amânarea, cu trei ani, a plăţii unor impozite, în speranţa că se vor relansa, astfel, prin forţe proprii.



×
Subiecte în articol: EADS
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close