Antena 3 CNN Economic Biz News Reprezentantul României la FMI: România va cunoaşte criza, dar va rămâne ?pe plus?

Reprezentantul României la FMI: România va cunoaşte criza, dar va rămâne ?pe plus?

Reprezentantul României la FMI: România va cunoaşte criza, dar va rămâne ?pe plus?
Sursa foto: mihai tanasescu
23 Ian 2009   •   08:01

Situaţia economică din România continuă se fie temă de dezbatere, singurul dezacord al specialiştilor fiind în cât de gravă va fi căderea economică. În vreme ce Comisia Europeană este pesimistă, guvernul României a dat asigurări că va ţine lucrurile sub control.
Creşterea produsului intern brut (PIB) al României va suferi o încetinire drastică în acest an, dar e de aşteptat ca evoluţia economiei să rămână "pe plus", dă asigurări reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. El este în dezacord cu instituţiile internaţionale, care pariază pe o recesiune a ţării.
"Este greu de prognozat creşterea economică. Va fi cu siguranţă o descreştere foarte puternică la nivelul întregii Europe, inclusiv al Europei Centrale şi de Est, şi va putea fi văzută o deteriorare faţă de prognozele anterioare", declara Mihai Tănăsescu pentru Newsin.
"Creşterea economică a României în 2009 este pe plus, sigur, dar va fi o descreştere amplă faţă de nivelul de aproape 8% de anul trecut", a adăugat Tănăsescu.
El a adăugat că acesta este semnalul clar că nimeni nu scapă de o asemenea criză. Analiştii internaţionali apreciază că în cel mai fericit caz, România va cunoaşte o creştere de cel mult 1%.
Potrivit prognozei publicate luni de către Comisia Europeană, România va înregistra o încetinire a creşterii economice până la 1,75%, în timp ce deficitul bugetar se va adânci la un nivel record de 7,5% din produsul intern brut. Comisia Europeană a menţionat, însă, că nu a inclus în prognoza sa măsurile anunţate de guvernul Boc de reducere a deficitului bugetar, pentru că nu au fost încă adoptate.
"Nu cred că prognoza de 7,5% e reală. Important e, însă, cum se vor implementa măsurile anunţate de guvern şi cred că acestea vor duce la scăderea deficitului bugetar", a comentat Tănăsescu prognoza CE. El crede că momentan România a luat toate măsurile necesare pentru a avea un buget mult mai echilibrat decât în 2008.
Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close