Antena 3 CNN Economic Biz News Soros: Influenţa Chinei va creşte mai repede decât se aşteaptă

Soros: Influenţa Chinei va creşte mai repede decât se aşteaptă

Soros: Influenţa Chinei va creşte mai repede decât se aşteaptă
Sursa foto: george soros
08 Iun 2009   •   20:22

George Soros crede că influenţa Chinei va creşte mai repede decât se aşteaptă majoritatea, cu izolarea sa de sistemul financiar global şi rolul important al statului în sistemul bancare ducând la o redresare economică rapidă.
El a reiterat viziunea sa precaută privind pieţele de acţiuni, deşi a declarat că mulţi investitori încă aşteaptă pe margine şi s-ar mai putea înregistra o oarecare creştere.
?În multe feluri, sistemul bancar chinez a beneficiat din faptul că este izolat de restul lumii şi este într-o formă mai bună decât sistemul bancar internaţional?, declara acesta la Universitatea Fudan din Shanghai.
Controlul extins al capitalului a ajutat la paza instituţiilor financiare de la ce e mai rău în criza globală.
?Influenţa statului este, de asemenea, mai mare. Aşa că atunci când guvernul spune 'împrumută', băncile dau împrumut. Aceasta pune China într-o poziţie mai bună să îşi revină din recesiune şi asta este, de fapt, ceea ce s-a întâmplat.."
"China va fi o forţă pozitivă în lume şi pe piaţă, iar drept consecinţă, puterea şi influenţa sa vor creşte. Personal, cred că va creşte mai repede decât se aşteaptă majoritatea lumii," crede Soros .
Cu toate acestea, el aprecia că rămân unele îndoieli legate de redresarea economică a Chinei, remarcând datele ce arată, de exemplu, o cădere în consumul de electricitate. El a mai remarcat că programul agresiv de stimulare economică în valoare de 586 miliarde dolari a ajutat economia.
El a mai subliniat că deoarece economia Chinei este doar un sfert din cea americană nu poate înlocui consumatorul american ca motor al economiei globale, aşa că creşterea globală va fi mai lentă decât în trecut.
El era mai prevăzător în evaluarea pieţei de active chinezeşti, comparatic cu economia în general.
"Sunt destul de precaut. Deşi am spus că preţurile sunt ieftine, nu sunt aşa de optimist să îmi pun toţi bani în acţiuni sau active deoarece cred că perspectiva este destul de nesigură. Cred totuşi că economia chineză este una promiţătoare. Cred că aici este mai mult vorba de a gîsi activele potrivite decât a spune că nu sunt interesat în a investi?, declara finanţistul.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: George Soros criza economica
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close