Antena 3 CNN Economic Biz News Tănăsescu: România va ajunge la o creştere de 5-6% în 2012

Tănăsescu: România va ajunge la o creştere de 5-6% în 2012

Tănăsescu: România va ajunge la o creştere de 5-6% în 2012
Sursa foto: mihai tanasescu
29 Ian 2010   •   10:49

România va avea o creştere economică de 1,3 - 1,5 la sută în 2010, o accelerare a creşterii în 2011, pentru ca în 2012 să înregistreze o creştere de 5 - 6 la sută, a declarat reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, citat de Agerpres. "În 2010, România va avea o creştere economică de 1,3 - 1,5 la sută, va avea o accelerare în 2011, iar în 2012, creşterea va fi de 5-6 la sută. Nu vom asista la creşteri de 8 la sută, dar aceste creşteri trebuie consolidate, să fie durabile, astfel încât fiecare pas în sus să nu fie o armă care să ne ducă în jos în alt moment", a afirmat Tănăsescu. De asemenea, acesta s-a declarat optimist în ceea ce priveşte revenirea economiei româneşti. "Sunt optimist, dar este un optimism care are în spate o determinare administrativă, politică. Depinde numai de noi, de modul în care vom recupera ceea ce am pierdut în 2009 şi cât de repede vom reuşi ca potenţialul de creştere economică de 5 - 6 la sută anual să revină în România în anii următori', a adăugat acesta.
"În 2010, România va relua timid procesul creşterii economice. Segmentele care conduc la această idee sunt legate de exporturi, care au început să funcţioneze. Asistăm la o creştere a producţiei de oţel, de aluminiu. Sunt semne încurajatoare. În acelaşi timp, riscurile există şi sunt legate de modul de implementare a reformelor structurale la nivelul statului, pentru că ele se vor duce mai departe la segmentul privat. Putem vedea ca în ultimele luni multe investiţii străine au venit în România", a declarat Tănăsescu. "Provocările acestui an sunt de natură de a ţine un echilibru vizavi de riscurile presiunilor asupra inflaţiei - preţurile materiilor prime, al petrolului - iar pe de altă parte un echilibru al monedei naţionale, care este foarte important. Este o ecuaţie complicată, conjugată cu politica bugetară', a menţionat reprezentantul României la FMI.
Acesta aprecia că "în ceea ce priveşte percepţia externă, lucrurile vor merge într-o direcţie bună, iar ratingul va putea fi modificat când va fi finalizat acordul cu FMI, CE şi BM, în martie 2011. Dacă acordul se va încheia, semnalul va fi important pentru pieţe şi va exista o îmbunătăţire a ratingului anul următor", a afirmat Tănăsescu.
Antena3,ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close