Antena 3 CNN Economic Biz News Ucraina a ţăiat exporturile de electricitate către România, Ungaria şi Slovacia

Ucraina a ţăiat exporturile de electricitate către România, Ungaria şi Slovacia

Ucraina a ţăiat exporturile de electricitate către România, Ungaria şi Slovacia
Sursa foto: ucraina
01 Mar 2010   •   18:55

Ucraina a oprit exporturile de electricitate către trei state europene, precum România, Ungaria şi Slovacia pe fondul unei crize de carbune care afecteaza piata interne, scriu cei de la AFP. Totuşi, ţara noastră nu va fi afectată ţinând cont că exporturile către România sunt nesemnificative.

Purtatorul de cuvant al ministerului Energiei, Fent Di, spune că sistarea exporturilor vine ca urmare a faptului că nicio firmă nu s-a înscris la licitaţiile pentru exportul de electricitate.

România nu este la prima situaţie de acest gen creată prin intermediul Ucrainei.În ianuarie 2009, Rusia a întrerupt livrarea de gaz către Ucraina în ianuarie 2009, după ce nu a ajuns la vreun consens cu Kievul privind încheierea unui nou acord.

Ucraina a confirmat că debitul e mai redus şi a menţionat că oprirea livărilor nu va avea impact asupra popluaţiei, pentru că ţara are rezerve pentru a trece iarna.

Gazprom a dat asigurări că tranzitul gazelor spre Europa nu a fost afectat, ba chiar a fost mărit debitul. De altfel, statele europene au rezerve în cazul în care ar rămâne un timp fără combustibilul venit din Rusia.

"Livrările pentru export au fost sporite la 326 milioane de metri cubi pe zi", a spus purtătorul de cuvânt al companiei Gazprom, Serghei Kuprianov.

Gazprom transmisese un avertisment că nu va mai livra gaz Ucrainei în cazul în care un nou contract nu va fi semnat.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ucraina electricitate export
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close