Antena 3 CNN Economic Cât ar trebui să crească pensiile, după recalculare. Răspunsul dat de șeful Casei de Pensii

Cât ar trebui să crească pensiile, după recalculare. Răspunsul dat de șeful Casei de Pensii

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii explică, în exclusivitate pentru Antena 3, cum ar trebui să crească pensiile după recalculare. 

Cât ar trebui să crească pensiile, după recalculare. Răspunsul dat de șeful Casei de Pensii
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    23 Apr 2022   •   16:10

Potrivit lui Daniel Baciu, românii care au acelaşi stagiu de cotizare trebuie să aibă aceeaşi pensie, iar "cel care are pensia inferioară trebuie adus la nivelul pensiei superioare".

”Recalcularea urmărește eliminarea inechităților din sistem. Ele nu există pentru că au fost făcute calcule greșite de colegii mei. Sunt dosare de 20-30 de ani când legislația era alta la momentul respectiv. Adică acel număr de puncte se raporta la alt stagiu de cotizare care este în prezent.

Acestea sunt neechitățile pe care noi trebuie să le corectăm, în sensul că aceeași persoană care a ieșit la pensie acum 20 de ani și are același stagiu de cotizare trebuie să aibă aceeași pensie cu unul ca el. În sensul că cel care are pensia inferioară trebuie adus la nivelul pensiei superioare.

Dacă există același număr total de puncte, adică omul a avut același stagiu de cotizare și a avut aceeași remunerație de-a lungul a 20-30 ani, trebuie să aibă aceeași pensie. Adică la aceeași contributivitate, trebuie să avem același cuantum în plată”, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, în exclusivitate la Antena 3.

Întrebat dacă a văzut diferențe mari, șeful Casei de Pensii a vorbit de câteva sute de lei. El a dat exemplul a doi pensionari, tapițeri de profesie, dintre care unul avea 2000 de lei, altul avea 2200. 

Întrebat, de asemenea, dacă ar putea cel cu 2000 de lei să primească 2200 după recalculare. șeful CNPP a confirmat.

”Evident că da. Dacă au același număr de puncte. De fapt, asta urmărim indiferent de anul pensionarii, la contributivitate egală trebuie să avem pensii egale”, a completat Daniel Baciu.

Cum se calculează pensia. Șeful Casei de Pensii explică formula: ”Sunt două date foarte importante pe care noi le urmărim”

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a explicat, în exclusivitate la Antena 3, cum sunt evaluate dosarele pentru recalcularea pensiilor.

Daniel Baciu spune că la evaluarea și recalcularea pensiilor sunt foarte importante stagiul de cotizare și numărul de puncte realizat de beneficiar.

”La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante. 

În primul rând, noi trebuie să introducem aceste dosare într-un format electronic nou, practic trebuie să digitalizăm toate aceste dosare”, a explict șeful Casei de Pensii, sâmbătă, la Antena 3.

Românii ar putea ieşi la pensie cu trei ani mai repede fără să piardă bani. Care sunt categoriile vizate

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close