Antena 3 CNN Economic Ce spun analiştii despre explozia cursului de schimb. „Avem multiplele modificări în planul fiscal, care induc incertitudini”

Ce spun analiştii despre explozia cursului de schimb. „Avem multiplele modificări în planul fiscal, care induc incertitudini”

Ce spun analiştii despre explozia cursului de schimb. „Avem multiplele modificări în planul fiscal, care induc incertitudini”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
08 Noi 2017   •   15:22

Deprecierea monedei naţionale până peste pragul de 4,6 lei/euro a venit, miercuri, atât pe fondul incertitudinilor fiscale, cât şi al mesajului de relaxare a abordării faţă de cursul de schimb, transmis de banca centrală, a declarat analistul financiar Claudiu Cazacu.

„S-au adunat mai multe motive pentru care cursul a trecut pragul de 4,6 lei/euro. În primul rând, semnalul transmis de guvernatorul Băncii Naţionale a fost acela că sub aceste presiuni economice nu se mai poate menţine şi calmul în mediul dobânzilor, şi cursul de schimb, şi rezervele, menţionându-se că leul se poate deprecia, dar se poate şi aprecia. Or, percepţia în piaţă a fost aceea că în ultima perioadă BNR a fost prezentă pentru a păstra cursul sub pragul de 4,6, iar acum semnalul este de relaxare a acestei abordări.

În al doilea rând, desigur, avem multiplele modificări în planul fiscal, care induc incertitudini, iar acestea vin peste îngrijorările referitoare la deficitul comercial, care este semnificativ mai mare în 2017 faţă de cel din 2016. Acest deficit se reglează şi din curs, în sensul că se scumpesc importurile şi se ieftinesc exporturile”, a explicat Claudiu Cazacu, şeful departamentului de Analiză Financiară din cadrul companiei XTB Trading.

 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: euro explozie curs de schimb modificari
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close