Antena 3 CNN Economic Companii Foştii proprietari se pregătesc sa acţioneze statul în judecată pentru recuperarea pierderilor de la Fondul Proprietatea

Foştii proprietari se pregătesc sa acţioneze statul în judecată pentru recuperarea pierderilor de la Fondul Proprietatea

Foştii proprietari se pregătesc sa acţioneze statul în judecată pentru recuperarea pierderilor de la Fondul Proprietatea
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Catalin Ciocan    |    25 Mai 2011   •   18:21

Fostii proprietari deposedati de regimul comunist, care au primit drept despagubire actiuni Fondul Proprietatea (FP) pregatesc o actiune in instanta impotriva Ministerului Finantelor pentru a recupera diferenta de 0,4 lei/actiune dintre pretul la care s-au tranzactionat actiunile dupa listarea la Bursa si valoarea nominala de 1 leu/actiune la care acestia au primit despagubirile.

Listarea FP a fost asteptata ani buni de fostii proprietari care sperau sa-si poata valorifica mai bine actiunile primite decat pe piata “gri”, dar evolutia actiunilor in primele luni dupa venirea la Bursa i-a dezamagit puternic, in conditiile in care pretul a ajuns sa coboare chiar si sub pragul de la 0,5 lei/actiune, la care se facusera ultimele tranzactii inainte de listare.

“Pregatim un proces colectiv impotriva statului roman pentru recuperarea diferentei de 0,4 lei/actiune. Peste 200 dintre membrii asociatiei noastre si-au exprimat interesul pentru a participa la acest proces si probabil vor porni actiunea in instanta la inceputul lunii iunie”, a declarat Marius Murgu, presedintele Asociatiei Actionarilor de la Fondul Proprietatea (FP), organizatie care are drept membri aproximativ 1.000 de persoane. Fostii proprietari sunt in prezent grupati in mai multe Asociatii, dar AAFP s-a dovedit de-a lungul timpului cea mai vocala in relatiile cu statul roman, dar si cu administratorul Fondului, grupul Franklin Templeton.

Potrivit lui Murgu, procesul se adreseaza strict doar celor care au fost despagubiti de regimul comunist, nu si speculatorilor care au cumparat actiunile de pe piata “gri”.

“Au prioritate cei care au fost pagubiti si fusesera despagubiti cu sume mici de la inceput. Ne adresam celor care au fost vaduviti de casa familiara si au primit de la bun inceput sume reduse. Pentru cei care au primit sume foarte mari, o diferenta de 40% nu inseamna mare lucru, dar pentru cei care au primit despagubiri mici, acest procent conteaza”, spune Murgu.

Fostii proprietari au fost despagubiti de la infiintarea Fondului si pana la listare, pe 25 ianuarie, la valoarea nominala de 1 leu (de exemplu, pentru o despagubire in valoare de 100.000 de lei au primit 100.000 de actiuni FP). Dupa listare, procedura de despagubire a fost suspendata pana la inceputul lunii mai, de aceasta conversia titlurilor urmand sa se faca la la pretul mediu de tranzactionare din ultimele 60 de sedinte, nu la valoarea nominala de 1 leu. Reprezentantii fostilor proprietari, dar si unii avocati, au atras atentia in trecut ca astfel se creeaza o discriminare intre cei care au primit titlurile inainte de listare si cei care le primesc acum, in cazul acestora din urma diferenta de pret fiind compensata prin marirea numarului de actiuni pe care le primesc.

Fostii proprietari care au primit actiunile inainte de listarea FP reclama acum tocmai diferenta dintre valoarea nominala si pretul mediu de 0,6 lei la care s-au tranzactionat titlurile la Bursa.

Reluarea despagubirilor in aceasta luna a impins pretul chiar si sub pragul de 0,5 lei, fostii proprietarii temandu-se ca in aceste conditii cotatia ar putea cobori chiar sub 0,4 lei.

“Pragul de 0,5 lei a fost cel mai important din punctul meu de vedere pentru ca acesta a fost ultimul pret la care s-au tranzactionat actiunile inainte de listare. Spargerea acestui prag mie imi arata ca pretul ar putea sa mearga in jos si catre 0,4 lei. Iar daca ne uitam ca pe piata neagra s-au tranzactionat la 0,2-0,3 lei, dupa care sa urce la 0,6 lei si apoi sa coboare iar la 0,2 lei, eu nu vad nici un impediment ca pretul sa cada chiar sub 0,4 lei”, afirma Marius Murgu.

El adauga totusi ca pe un trend ascendant, nu se indoieste de faptul ca pretul actiunilor va reveni peste 0,6 lei, dar problema este pierderile pe care fostii proprietari le au in aceasta perioada.

Actiunile Fondului Proprietatea au atins azi un nou minim de la listare, inchizand sedinta la 0,485 lei/actiune, in scadere cu 3% fata de sedinta precedenta. La acest nivel, capitalizarea bursiera a Fondului este de 1,6 miliarde de euro, cu 60% sub activele de 4 miliarde de euro pe care le administreaza FP.

Incepand din toamna anului trecut, FP este administrat de grupul Franklin Templeton, pe care reprezentantii fostilor proprietari l-a acuzat in ultimele luni ca nu a reusit sa sustina pretul actiunilor. In replica, oficialii FP au mentionat ca nu au promis niciodata ca vor duce valoarea FP la pragul de 1 leu/actiune. Templeton a dat drumul si la programul de rascumparare a actiunilor FP, pentru a stavili caderea pretului, dar impactul in piata nu a fost unul semnificativ.

Statul este in prezent cel mai important actionar al FP, cu o participatie de circa 36,7%, detinuta prin intermediul Ministerului Finantelor. Actionarii romani persoane fizice mai controleaza doar 25,2% din actiunile FP, fiind ajunsi din urma de fondurile de investitii straine, care au ajuns sa detina 23,3% din Fond.

Ministerul Finantelor are si o alta problema de rezolvat, din cauza scaderii pretului la Bursa, avand nevoie de cateva miliarde de euro pentru a suplimenta despagubirile catre fostii proprietari deposedati de regimul comunist.

 

×
Subiecte în articol: proprietari judecata
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close