Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 5 lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține sănătatea articulațiilor

5 lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține sănătatea articulațiilor

Odată cu înaintarea în vârstă încep să se simtă numeroase modificări, printre care şi disconfort în timpul mișcărilor şi dureri articulare. Probleme la nivelul articulaţiilor pot apărea totuși şi în cazul persoanelor tinere şi sunt cauzate, de obicei, de postură incorectă, un mod de viaţă sedentar şi de o alimentaţie deficitară în elemente nutritive de bază.

5  lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține sănătatea articulațiilor
de Georgiana Adam    |    04 Oct 2021   •   12:55

Modul de funcționare a organismului este unul foarte complex, se poate spune chiar miraculos, puterea de regenerare a ţesuturilor fiind foarte mare, în special când sunt luate câteva măsuri minime. Iată cinci obiceiuri simple pe care poţi să adopți pentru a-ţi menţină sănătatea articulaţiilor.

Păstrează greutatea corporală în parametrii normali

Un studiu realizat şi publicat în The New York Times de dr. Patience White, medic reumatolog, a demonstrat că în cazul populaţiei normoponderale problemele articulare sunt mai puţin frecvente, sau apar mai târziu, decât în cazul oamenilor supraponderali şi obezi. Obezitatea este strâns legată de pierderea masei musculare, fapt ce influenţează în mod direct sănătatea sistemului articular.

Renunță la sedentarism

Statisticile arată ca sedentarismul este cel mai mare duşman al sănătăţii articulaţiilor. Persoanele care nu fac mişcare resimt mult mai devreme dureri şi disconfort articular. Specialiştii recomandă mişcare fie că vorbim de plimbări lungi, şedinţe de yoga, antrenamente la sală, înot sau zumba toate formele de mişcare sunt benefice pentru sănătatea sistemului articular. Totuşi, persoanelor care suferă timpuriu de probleme ale sistemului articular li se recomandă să practice yoga. Această disciplină bazată pe armonie aduce echilibru, totodată pune accent pe forţa corpului și pe respiraţii. Mişcările yoga sporesc puterea şi flexibilitatea corpului şi contribuie activ la regenerarea ţesuturilor articulare.

Hidratează-te corect

Apa este un lichid esenţial pentru funcţionarea organismului ce are rol important şi în menţinerea în stare optimă a cartilajelor. Apa este lichidul care ajută la regenerarea lichidului sinovial, ce lubrifiază articulaţiile. Este important să consumi 8-10 pahare de apă zilnic, pentru ca articulaţiile să funcţioneze perfect. 

Mănâncă sănătos

Nu putem vorbi de prevenţie a problemelor articulare, câtă vreme se adoptă o dietă neechilibrată. O dietă bogată în vitamine, minerale, acizi graşi esenţiali şi antioxidanţi susţine sănătatea întregului organism, inclusiv a sănătăţii cartilajelor. O dietă sănătoasă cu trei mese principale pe zi, formată din alimente bogate în nutrienţi de bază previne apariția şi instalarea multor boli, inclusiv a celor articulare.

Introdu în dietă alimente şi condimente cu efecte benefice pentru articulaţii

Cercetările specialiştilor în alimentaţie şi reumatologie au scos la iveală că sunt o serie de alimente ce susţin sănătatea articulaţiilor. Alimentele bogate în acizi graşi omega-3 şi omega-6, cele bogate în vitamina D, cele cu conţinut ridicat de colină şi alimentele cu proprietăţi antiinflamatoare sunt esenţiale pentru un sistem articular sănătos. O dietă bazată pe ouă, pește, nuci, plante oleaginoase, turmeric, ceai verde, cereale integrale, fructe roşii, legume verzi susţine sănătatea articulară. 

Turmericul, ceaiul verde şi fructele roşii sunt bogate în compuşi antioxidanţi şi antiinflamatorii, care contribuie la buna funcționare a sistemului osteo-articular, deci acestea nu trebuie să lipsească din dietă. Citind despre ceai verde sau turmeric beneficii, vei descoperi ca acestea nu sunt doar condimente, dar pot fi considerate superalimente.

Adoptând aceste obiceiuri vei preveni procesul de îmbătrânire şi totodată te vei bucura de o sănătate bună, ajutând organismul să se regenereze şi să funcţioneze optim. 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close