Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Care este semnificația culorilor când vorbim de trandafir

Care este semnificația culorilor când vorbim de trandafir

Încă din cele mai vechi timpuri, florile au fost cea mai bună modalitate de a transmite sentimente și emoții, gânduri sau respect.

Care este semnificația culorilor când vorbim de trandafir
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Sep 2022   •   16:04

Cele mai potrivite flori pentru astfel de ocazii sunt trandafirii, flori extrem de apreciate în întreaga lume, mai ales că sunt disponibili într-o gamă variată de culori și soiuri.

Dacă vrei să transmiți un mesaj persoanei iubite poți opta pentru trandafiri criogenați, care își păstrează frumusețea până la 25 de ani, doar că ar fi mai bine să cunoști semnificațiile fiecărei culori în parte.

Odată cu explozia de flori și diversitatea de culori a apărut un limbaj cromatic, născut din tradiții, fiecărei nuanțe oferindu-se o anumită interpretare despre care vom discuta în acest articol.

Semnificația trandafirului roșu

De-a lungul secolelor, trandafirul este prezent în o mulțime de mituri cu zei și zeițe, iar cel de culoare roșie nu face excepție. În transmiterea mesajelor de dragoste, trandafirul roșu este mesagerul ideal, fiind un simbol al frumuseții, al vieții și al morții, cel mai puternic simbol de iubire. În limbajul florilor, roșul este, indubitabil, culoarea dragostei și a pasiunii.

Bobocul de trandafir roșu semnifică admirația, puritatea și frumusețea celui care îl primește. Cel înflorit, vibrant, transmite o dragoste pasională, fiind cea mai adecvată modalitate de a transmite un ”te iubesc” din inimă.

Semnificația trandafirului roz

Trandafirul de culoarea roz simbolizează fericirea, grația și bucuria, fiind floare dedicată emoțiilor blânde. Totodată, acesta sugerează feminitate, rafinament și eleganță, ceea ce îi face potriviți și pentru a fi oferiți domnilor.

În funcție de nuanță, trandafirul roz capătă noi semnificații; spre exemplu, rozul pal transmite grația și admirația, pe când nuanțele de roz profunde sugerează recunoștința și aprecierea.

Semnificația trandafirului alb

Trandafirul de culoarea albă simbolizează puritatea, nici nu este de mirare că este des folosit în buchetele mireselor. Încă de la apariție, în jurul trandafirului alb au apărut o mulțime de povești care simbolizează inocența, virtutea și sinceritatea.

Totodată, trandafirul alb este ideal și când vrei să transmiți dragostea nevinovată sau iubirea nemuritoare, la care se adaugă loialitatea mai mare decât pasiunea trecătoare.

Semnificația trandafirului galben

Deși culoarea galbenă este adesea un simbol al prieteniei și marchează stări de bucurie, nu a fost mereu așa. Din Evul Mediu până în epoca victoriană s-a crezut că trandafirul galben era simbolul unei vieți pline de neplăceri. În limbajul florilor de atunci, trandafirul galben simboliza amărăciunea, invidia și trădarea.

În zilele noastre, însă, semnificația s-a schimbat. În context romantic, un buchet de trandafiri galbeni trimis are o simbolistică mai fericită. Aceștia sunt frecvent dăruiți pentru a sărbători prietenia, dar și pentru a transmite ”mulțumesc” sau ”felicitări”.

Semnificația trandafirului portocaliu

În secolele XVIII și XIX trandafirii de culoare portocalie erau o raritate, iar când doamnele primeau astfel de trandafiri se transmiteau sentimente de admirație și fascinație. Portocaliul este culoarea focului, o metaforă pentru dragostea pasională.

În context non-romantic, trandafirii de culoarea portocalie semnifică energie, entuziasm și mândrie; totodată, poate simboliza entuziasmul și dorința, admirația, atracția față de o persoană sau chiar pasiunea față de aceasta.

Semnificația trandafirului mov

Trandafirii mov (lila sau violet) erau asociați în trecut cu regalitatea, dar și cu pierderea. Din punct de vedere romantic, trandafirul în această nuanță transmite dragostea la prima vedere, care va fi amintită pururea.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close