Antena 3 CNN Economic Despăgubirile achitate în baza asigurărilor pentru locuințe au crescut cu 63%, în 2023. UNSAR: ”Accesarea unei asigurări facultative ar trebui să fie o prioritate”

Despăgubirile achitate în baza asigurărilor pentru locuințe au crescut cu 63%, în 2023. UNSAR: ”Accesarea unei asigurări facultative ar trebui să fie o prioritate”

Potrivit unui comunicat UNSAR, anul trecut, companiile de asigurări au plătit despăgubiri în valoare de peste 169 milioane de lei în temeiul polițelor de asigurare pentru locuințe. Această sumă reflectă o creștere semnificativă de 63% față de suma achitată în 2022, care a fost de peste 103 milioane de lei.

Despăgubirile achitate în baza asigurărilor pentru locuințe au crescut cu 63%, în 2023. UNSAR: ”Accesarea unei asigurări facultative ar trebui să fie o prioritate”
Sursa foto: Getty Images/ manusapon kasosod
de Andreea Ştefan    |    03 Apr 2024   •   13:22

Mai mult de 85% din totalul despăgubirilor, adică aproximativ 145 de milioane de lei, au fost acoperite de polițele facultative pentru locuințe.

Această cifră indică o creștere de aproximativ 44% față de despăgubirile plătite în 2022.

"Anul trecut a fost unul marcat de multe evenimente care au afectat inclusiv locuinţele noastre. Acest fapt este confirmat şi de despăgubirile plătite de către companiile de asigurări, care au crescut.

În acest context, este cu atât mai important să avem grijă de locuinţele noastre, pentru ca fiecare dintre noi să fie #sigurACASA, alături de cei dragi", a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte și director general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Asigurarea facultativă pentru locuințe oferă garanția reparării sau înlocuirii bunurilor afectate în situații de dezastre naturale, cum ar fi cutremurele, inundațiile sau alunecările de teren, dar și în cazuri de incendii, explozii, furtuni, spargeri de conducte sau defecțiuni ale centralelor termice.

De asemenea, această asigurare acoperă daunele suferite de bunurile electronice/electrocasnice sau chiar de panourile fotovoltaice.

Este important să fie evaluate detaliile și acoperirea oferită de polița de asigurare pentru a asigura protecția corespunzătoare a locuinței împotriva unor astfel de evenimente neprevăzute.

"Ca în fiecare an, primăvara încep să-şi facă simţită prezenţa diverse fenomene atmosferice care pot produce daune semnificative locuinţelor noastre.

Cu doar 1 din 10 români pregătit financiar în cazul unui dezastru, accesarea unei asigurări facultative ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi", a declarat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri și Proprietăţi în cadrul UNSAR, potrivit Agerpres.

În România, asigurările facultative pot fi încheiate doar pentru acele locuințe care sunt deja protejate printr-o poliță obligatorie PAD (Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale). Polițele facultative oferă un nivel extins de protecție, acoperind valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute.

De asemenea, asigurarea facultativă poate fi personalizată prin intermediul unor clauze speciale dedicate, adaptate specificului fiecărei locuințe și nevoilor individuale ale clienților.

De exemplu, aceste polițe pot acoperi chiar și prejudiciile produse vecinilor în anumite circumstanțe. Este important să se ia în considerare aceste aspecte pentru a asigura o protecție adecvată a locuinței și a bunurilor împotriva riscurilor diverse.

×
Subiecte în articol: UNSAR asigurari despagubiri
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close