Antena 3 CNN Economic Ioana Petrescu: Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit s-ar putea realiza din iulie

Ioana Petrescu: Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit s-ar putea realiza din iulie

Ioana Petrescu: Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit s-ar putea realiza din iulie
de M.T.    |    07 Apr 2014   •   17:40

Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit s-ar putea realiza din luna iulie, a declarat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, citat de Agerpres.

De asemenea, Ioana Ptrescu a precizat că nu este exclusă reducerea altor impozite, pentru a ajuta la crearea de locuri de muncă şi a asigura o creştere economică de aproximativ 3% în acest an.

Totodată, ministrul Finanţelor a afirmat că Guvernul va reduce contribuţiile sociale cu cinci puncte procentuale, TVA-ul la anumite produse alimentare şi, atunci când îşi va permite, va introduce un prag mai redus de impozitare pentru cei cu venituri mici.

„Este nevoie fie de o mai bună colectare a taxelor fie de o reducere a cheltuielilor şi o îngheţare a cheltuielilor, pentru că suntem hotărâţi să urmăm o politică fiscală prudentă”, a explicat Ioana Petrescu, în primul interviu acordat presei internaţionale de când a preluat conducerea Ministerului Finanţelor.

Ioana Petrescu mai declarat că se poartă discuţii cu Fondul Monetar Internaţional cu privire la revizuirea redevenţelor plătite de firmele care exploatează resurse naturale.

„Am avut discuţii îndelungate cu oficialii FMI şi vom mai avea şi alte discuţii pe acest subiect. Trebuie să avem grijă pentru că multe investiţii în acest domeniu sunt foarte riscante la început astfel încât dacă le taxăm prea mult ar putea pur şi simplu să se renunţe la ele”, a spus ministrul.

„Sunt optimistă că, în acest an, vom avea o creştere economică, poate de ordinul a trei procente, şi cred că aceasta poate fi susţinută prin politici fiscale favorabile creşterii. Intenţionăm să eliminăm prevederile referitoare la impozitul pe profitul reinvestit şi sperăm că aceasta va conduce la stimularea investiţiilor”, a adăugat Ioana Petrescu.

Ea a adăugat că este posibil ca măsura să fie introdusă în luna iulie, ceea ce înseamnă că ar avea un impact limitat asupra bugetului, de ordinul a 20-30 de milioane de lei.

În conformitate cu acordul său cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul a adoptat mai multe reforme economice şi măsuri de reducere a deficitului.

Pentru acest an, România are drept obiectiv un deficit de 2,2% din PIB, comparativ cu un obiectiv de 2,5% în 2013.

Reuters notează că prognoza de creştere economică a ministrului Finanţelor pentru acest an, 3%, este mai mare decât estimările FMI, 2,2%.

În plus, Ioana Petrescu prognozează că inflaţia se va accelera în acest an, în condiţiile în care, în prezent, este la un minim record de 1,1%.

×
Subiecte în articol: Ioana Petrescu
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close