Antena 3 CNN Economic Letonia: A început strângerea de semnături pentru desfăşurarea unui referendum împotriva aderării la zona euro

Letonia: A început strângerea de semnături pentru desfăşurarea unui referendum împotriva aderării la zona euro

Letonia: A început strângerea de semnături pentru desfăşurarea unui referendum împotriva aderării la zona euro
de M.T.    |    05 Iun 2013   •   17:11

Organizaţia letonă "Pentru lat, împotriva euro!" a început miercuri, 5 iunie, strângerea de semnături în sprijinul desfăşurării unui referendum pentru menţinerea monedei naţionale letone - latul, se arată într-un comunicat preluat de Itar-Tass şi citat de Agerpres.

În Letonia, pentru iniţierea unui referendum sunt necesare 30.000 de semnături, într-o primă etapă, acestea fiind apoi predate Comisiei Electorale Centrale.

În continuare, Comisia devine organizatorul strângerii oficiale de semnături, numărul acestora trebuind să ajungă la 10% dintre alegători, adică în jur de 154.000.

În martie 2010, guvernul leton a decis că ţara va adera la zona euro de la 1 ianuarie 2014.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, Letonia trebuia să corespundă criteriilor de la Maastricht, adică să asigure o inflaţie scăzută, un deficit bugetar care să nu depăşească 3% din PIB, iar nivelul datoriei publice să nu fie mai mare de 60% din PIB.

Toţi parametrii necesari au fost atinşi la sfârşitul anului trecut, astfel că, miercuri,Comisia Europeană a dat undă verde Letoniei pentru a deveni cel de-al 18-lea stat din zona euro la începutul lui 2014.

Proiectul de lege privind introducerea euro a fost aprobat de guvern, parlament şi preşedinte.

Mai mult de jumătate dintre locuitorii Letoniei (53%) se pronunţă împotriva aderării la zona euro şi doar 38% sprijină acest curs, potrivit unui recent sondaj de opinie.

×
Subiecte în articol: letonia zona euro aderare semnaturi referendum
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close