Antena 3 CNN Economic Mii de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă şi căldură, în plină iarnă. Când va fi remediată avaria

Mii de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă şi căldură, în plină iarnă. Când va fi remediată avaria

Peste 3.500 de imobile din Capitală nu au marţi căldură sau apă caldă, iar peste 75% dintre acestea sunt în sectoarele 3 şi 2, arată datele oficiale ale Termoenergetica.

Mii de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă şi căldură, în plină iarnă. Când va fi remediată avaria
Sursa foto: Agerpres
de Milena Niță    |    08 Dec 2020   •   15:10

UPDATE 15.10 - ELCEN a anunţat că a soluţionat avaria, astfel că bucureştenii afectaţi de această problemă vo avea de marţi seara apă caldă şi căldură.

"În urma avariei care s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă la CET București Sud, ELCEN a livrat agent termic sub parametri.

Pierderile de apă din rețeaua de termoficare au ajuns atât de mari încât pun presiune constantă pe instalațiile ELCEN. Cantitatea de apă de adaos necesară pentru a compensa apa care se scurge în pământ este imensă. Mai mult decât atât, apa fierbinte care pleacă de la ELCEN în rețeaua de termoficare se amestecă pe circuitul de retur cu apa de adaos care este rece, ceea ce determină a scădere a temperaturilor. 

Încă din noaptea de vineri spre sâmbătă, manevrele executate la CET București Sud au permis revenirea la 75% din parametrii de funcționare, iar restul problemelor au fost remediate progresiv  în cursul zilelor de sâmbătă, duminică și luni. 

ELCEN: Bucureştenii afectați de avarie CET Sud vor avea diseară apă caldă și căldură

În acest moment, avaria este soluționată, iar CET București Sud revine în această seară la parametrii de temperatură optimi, astfel încât, cetățenii care au fost afectați de această avarie vor avea apă caldă și căldură. 

Totodată, la CET Grozăvești, lucrările de modernizare vor fi finalizate în cursul zilei de joi.

Capacitatea de livrare va fi mărită, astfel încât parametrii de temperatură vor fi îmbunătățiți și vor ajunge la valori ce vor permite furnizarea în condiții optime a agentului termic", transmite ELCEN.  

---------------

Ştirea iniţială 13.40

Motivele pentru care mulți bucureşteni nu au agent termic sau acesta nu este la valoarea optimă sunt "remediere avarie rețea primară", "parametri insuficienți de funcționare a agentului termic", "parametri insuficienți CET Sud", ultimele două fiind cel mai des întâlnite, potrivit economica.net.

Cine sunt cei mai afectaţi bucureşteni

În unele zone, locuitorii nu au de sâmbătă fie căldură, fie apă caldă, fie pe ambele. Din cele peste 3.400 de imobile afectate, cele mai multe sunt în sectoarele 3 şi 2: peste 1.500 de imobile sunt în sectorul 3 și în jur de 1.000 de imobile în sectorul 2 al Capitalei. 

Urmează sectorul 5 cu peste 375 de imobile afectate și sectorul 1 cu circa 240 de imobile. Cele mai puține avarii sunt raportate în sectorul 4, reiese din datele Termoenergetica.

În plus, week-endul trecut a avut loc și o avarie la Centrala Electrică de Termoficare (CET) Sud, al cărei efect s-a propagat către o parte dintre echipamentele energetice determinând declanşarea acestora, a anunțat Electrocentrale București (Elcen), operatorul centralei. 

"Avaria produsă la CET Bucureşti Sud, remediată în cursul zilei de astăzi (sâmbătă, n.red). Echipele Elcen s-au mobilizat imediat şi au intervenit prompt pentru limitarea efectelor incidentului produs în cursul nopţii. 

Într-un interval de câteva ore, manevrele executate au permis revenirea la 75% din parametrii de funcţionare astfel că, în acest moment, instalaţiile şi agregatele din CET Bucureşti Sud se află în curs de revenire la parametri nominali", anunțat Elcen sâmbătă. 

Nicuşor Dan, veşti proaste pentru bucureşteni: "O să avem o iarnă dificilă"

Reprezentanţii companiei au atras din nou atenţia asupra stării tehnice grave în care se află reţeaua de termoficare lipsită, în ultimii ani, de reparaţii majore şi de investiţiile absolut esenţiale în modernizare, ceea ce a determinat creşterea explozivă a pierderilor, care s-au triplat din 2016 până în prezent, punând o presiune uriaşă şi asupra instalaţiilor energetice ale Elcen. 

În plus, locuitorii Capitalei au fost avertizați de noua administrație a orașului că vor avea parte de probleme în alimentarea cu energie termică şi în această iarnă, din cauza situației precare a rețelei de distribuție. 

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus la jumătatea lunii trecute că starea rețelei principale a Termoenergetica (fosta RADET) este de trei ori mai proastă decât în urmă cu trei ani, iar soluția pentru eventualele avarii va fi deocamdată intervenția rapidă și comunicarea promptă şi mai transparentă cu cetățenii afectaţi.  

×
Subiecte în articol: apă caldă Termoenergetica căldură
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close