Antena 3 CNN Economic Preţurile la alimente ar putea exploda de săptămâna viitoare. Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar

Preţurile la alimente ar putea exploda de săptămâna viitoare. Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar

Preţurile la alimente ar putea exploda de săptămâna viitoare, având în vedere că măsura care este acum în vigoare a produs dezechilibre în piaţă.

Preţurile la alimente ar putea exploda de săptămâna viitoare. Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar
Sursa foto: Profimedia Images
de Mădălina Ignat    |    28 Ian 2024   •   14:30

Preţurile la alimente ar putea exploda de săptămâna viitoare. De la 1 februarie expiră plafonarea adaosului comercial şi până acum Guvernul nu a reuşit să ajungă la un acord cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine.

Mâine, premierul Marcel Ciolacu şi ministru Agriculturii, Florin Barbu, vor avea o ultimă întâlnire cu retailerii şi procesatorii. 

În doar trei zile expiră plafonarea adaosului comercial la alimente, iar Guvernul şi comercianții trebuie să stabilească sub ce formă va fi prelungită măsura. 

Retailerii cât şi procesatorii nu mai doresc plafonarea preţurilor la alimente şi cer Guvernului un acord voluntar şi discuții punctuale cu privire la alimentele care s-au scumpit. 

Pe de altă parte, Guvernul propune prelungirea cu încă trei luni a plafonării adaosului comercial la produse de bază. 

De pe lista alimentelor vor fi scoase produsele tradiționale, introduse în perioada sărbătorilor de iarna. Prin urmare, cozonacul s-ar putea scumpi, odată ce comercianții vor putea să stabilească ce adaos comercial vor.

Deși se află pe lista alimentelor plafonate, carnea de porc este tot mai scumpă. Ultimele date ale Comisiei Europene arată că în țara noastră sunt cele mai mari prețuri la carcasa de 100 de kilograme.

Comercianții spun că măsura care funcționează de aproape jumătate de an a produs dezechilibre în piață. 

Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Comercianților Mici și Mijlocii, susţine că operatorul comercial este obligat să găsească alte zone din care să completeze lipsa de profit şi cresc prețurile la alte produse: detergenți, cosmetice, hârtie, șervețele, produse alimentare nesupuse plafonării cum ar fi bulionul, zarzavaturile, pastele.

Cum ar putea arăta plafonarea preţului la alimentele de bază - variante

- acord voluntar între Guvern şi retaileri

- intervenţie directă asupra preţului de la raft / promoţii ale retailerilor

- prelungire pentru trei luni a plafonării adaosului comercial - până la finalul lunii aprilie

- renunţare la plafonarea adaosului comercial - alte variante

- introducerea pe listă a alimentelor de Paşte / să fie scoase din listă alimentele de Crăciun.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close